Pohištvo za jadrnico

Pohištvo za jadrnico sigurno ni enako pohištvu, ki ga najdemo v naših stanovanjih in hišah, predvsem pa na jadrnicah ne bomo našli tipskih pohištvenih rešitev, kot se nam ponujajo v velikih pohištvenih trgovskih centrih in salonih.

pohištvo za jadrnicoPohištvo za jadrnico v bistvu zasleduje tri osnovne razlike od ostalega pohištva, ki ga poznamo iz naših domov.

V odvisnosti od velikosti, izgleda in namena jadrnice, je pohištvo za jadrnico lahko različnega cenovnega ranga. Luksuzno pohištvo v velikih jadrnicah in jahtah je zato obdelano na povsem drugačen način, kot pohištvo in oprema, ki jo najdemo npr. v klasičnih plovnih prevoznih sredstvih. Ponavadi pa se iz tega vidika pohištvo v jadrnicah in na ladjah razlikuje tudi po namenu plovbe in glede na lastništvo plovnega vozila.

Skupne jadrnice in pa jadrnice, ki zagotavljajo jadranje večjim skupinam in najemnikom, posameznim podjetjem imajo npr. ločene spalnice in v njih posebej izdelano, seveda po naročilu, pohištvo, kot so ožji posteljni okvirji (pogosto tudi dvižni prečno ali vzdolžno po jadrniški kabini), ozke, nizke in pa tudi do jadrniške kabine do stropa, visoke vgrajene garderobne omare, manjše pisalne mize in po en ali dva stola ob njih in to je to.

V največ primerih so jadrniške kabine in pa spalnice v jadrnicah izdelane iz lesa, ki je odporen na vlago, med te pa spadata hrast in teak.

Teak je vrsta lesa, ki se tudi v stanovanjih in hišah pogosto uporablja za opremljanje kopalnic in kuhinj z lesom.

Garderobne omare in spalnice v jadrnicah

Garderobne omare in spalnice v jadrnicah so pohištveni kosi, ki so praviloma vsi izdelani po naročilu in dimenzijah vsake jadrniške kabine posebej, hkrati pa tudi estetsko zelo sovpadajo s celotnim izgledom notranje opreme v jadrnici.

Za pohištvo v jadrnici tudi velja, da je pogosto oblazinjeno – tako ponavadi oblazinjeno lahko najdete v spalnici v jadrnici npr. postelje okvirje in pa tudi sedežne garniture v skupnih prostorih.

Kuhinje in jedilniški prostori so pogosteje opremljeni v aluminiju, inoksu in podobnih materialih, odpornih na vlago – manj pa boste med materiali za notranjo opremo jadrnic in jaht našli kamenja in marmorja, saj celotna notranja oprema in pohištvo mora zasledovati tudi potrebo po lahkih in prenosljivih materialih.

Ena takšna fantastična ideja za opremljanje sicer ladij se je nedavno pojavila v Kidričevem, kjer je tamkajšnje podjetje začelo s proizvodnjo lahkih, aluminijastih sedežnikov za opremljanje večjih križark in ladij (vir).

Sicer pa so večinoma garderobne omare in spalnice na jadrnicah, fino obdelane v visokem sijaju, naravnih lesnih tonov. Z vidno lesno strukturo in reliefi.

Izredno odporen material, ki je zelo enostaven tudi za čiščenje, je steklo. Seveda se lahko steklo uporablja tudi na plovilih. Kdo pravi, da mora biti iz plastike. Odlična rešitev za plovila je steklena tuš kabina, prav tako pa se lahko steklo uporabi tudi za steklene pregradne stene in ograje.

Vzmetnice in ležišča na plovilih

V največ primerih so ležišča in vzmetnice za različno velika plovila, izdelana po merah razpoložljivega prostora v plovilu. Takšne vzmetnice in ležišča za plovila so pred leti ponujali pri podjetju Meblo, ni pa nepomembno vedeti, da dobra vzmetnica za ležišče, ni samo tista s katero pokrijemo osnovno potrebo po počitku in spanju lastnikov in stalnih gostov na plovilu oz. barki.

Dostikrat vzamemo na jadranje s seboj tudi goste. V teh primerih je najbolje, če za goste priskrbimo poceni vzmetnice, ki jih je mogoče preprosto pospraviti v podpalubje, kakovostna vzmetnica za goste na plovbi pa naj bo takšna, ki jo je mogoče brez težav prepogniti in pospraviti. To pomeni, da bodimo predvsem pozorni na to, vzmetnica NI iz ŠLARAFIJE, ker takšne vzmetnice ne moremo prepogibati.

Če si želite prebirati še več idej in nasvetov v zvezi z pohištvom za spalnice po naročilu, obiščite stran www.spalnice.eu, kjer so predstavljene še ostale ideje za pohištvo za spalnice za dom.

V okviru koristnih in uporabnih nasvetov za jadranje, priporočamo še ogled članka Kaj vzeti s seboj na jadranje in Kako najeti plovilo?