Kaj vzeti s seboj na jadranje?

Spodaj so napisani nasveti o tem kaj vzeti s seboj na jadranje…

kaj vzeti s seboj na jadranje

Kaj vzeti s seboj na jadranje?

Denar in dokumenti
Posebej spravite dokumente in listine plovila ter vaše osebne dokumente. Med osebnimi dokumenti ne sme manjkati: Potni list ali osebna izkaznica, izpit za voditelja čolna in izpit za radiotelefonista. V primeru, da vas mika tudi ribolov ali potapljanje z opremo si ne pozabite priskrbeti ustreznih dovoljenj.Posebno poglavje so ladijski dokumenti. Vsako plovilo mora imeti vpisni list za čoln, zavarovalno polico, radijsko licenco in plovno dovoljenje. Preveriti je treba, če se vsi podatki na čarterski pogodbi ujemajo s podatki v teh dokumentih. Tem dokumentom pritaknemo še telefonski številki človeka, ki nam je plovilo predal in agencije kjer, smo plovilo najeli. Uporabnost čekov in kreditnih kartic je na otokih zelo omejena zato je nujno imeti s seboj zadosti gotovine.
Oblačila in obutev
Pri oblačilih je pravilo preprosto: če ste jadralci za vse pogoje, potem je zagotovo najbolj nepogrešljiva nepremočljiva jadralna obleka in škornji. Za tiste, ki po morju plujete le od junija do konca avgusta bo zadoščalo, če s seboj vzamejo nepremočljivo pelerino (popularnega rumenca), nekaj majic s kratkimi rokavi, kratke hlače, kopalke, pokrivalo (klobuk s širokimi krajci in vrvico s katero si ga privežemo pod brado ali čepica s ščitkom), za večere je dovolj trenirka ali pulover. Tudi dolge hlače pridejo prav (pametno je vzeti trenirko in dodaten pulover iz termovelurja). Za močnejši veter vzamemo s seboj vetrovko. Če na plovilu ne boste bosi (kar je poleti zagotovo najudobneje) poskrbite, da bo obutev “mornarska” – to so čevlji ali superge s svetlo, protizdrsno gumo. S seboj vzamite še en par čevljev za raziskovanje obale in na vodo neobčutljive natikače. Torbe naj bodo mehke, to pomeni, da se dajo zložiti in ne zavzemajo preveč prostora, ko so prazne. Trdi kovček je dober za na letalo, na plovilo pa ne sodi.
Kaj še pride prav
Za prijeten dopust je dobro imeti s seboj še nekaj dodatnih stvari: baterijsko svetilko, CDje ali kasete (pozanimajte se kakšen radio je na barki), detergent (bio) za obleko, družabne igre, fotoaparat in filme, kitaro ali orglice, kremo za sončenje, kremo za ustnice, lepilni trak za jadra, masko in cev za dihanje, plavuti, mobitel z 12V polnilcom, osnovna zdravila, zvezek in pisalo, papirnate brisače, baterijsko svetilko, rezervne baterijske vložke, ribiški pribor (dovoljenje!), sončna očala, sveče v lončku ali petrolejko, ščipalke za perilo, šiviljski pribor, škarje, švicarski nožek, vrečke za smeti, vžigalice ali vžigalnik.