Kako sestavimo lchf jedilnik za hujšanje?

lchf jedilnik za hujšanjeLchf jedilnik za hujšanje sestavimo iz živil, ki vsebujejo malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. Napake pri lch prehrani so najpogostejše ravno pri shujševalni dieti, saj lchf prehranjevanje ni namenjeno izključno hujšanju. Dieta za hujšanje običajno predpisuje malo maščob, ter veliko sadja in zelenjave. Pri lchf prehranjevanju pa je ravno obratno, saj pri tej dieti skoraj črtamo ogljikove hidrate in tudi marsikatero sadje in zelenjavo. Tako je na primer pri lchf prepovedan krompir, od sadja pa najbolj priporočajo avokado.

Preden se lotimo hujšanja po načelu lchf, se moramo seznaniti z živili, ki so dovoljena in se naučiti v kakšnem razmerju morajo biti maščobe, beljakovine in ogljikovi hidrati. Lchf jedilnik bomo sčasoma pripravljali učinkovito in hitro! Najbolje, da si vnaprej pripravimo nekaj jedi, ki nikakor ne smejo manjkati pri lchf obroku.

Nasveti za lchf jedilnik za hujšanje

Lchf prehranjevanje ni namenjeno hujšanju! Vendar, če se bomo držali osnovnih nasvetov, ki temeljijo na načelih zdravega prehranjevanja, bomo prav gotovo tudi izgubili kakšen odvečen kilogram. Glavno načelo lchf prehranjevanja je omejitev uživanja ogljikovih hidratov in povečanje uživanja maščob. Mogoče se sliši zapleteno, a če si osnovna živila pripravimo vnaprej, bomo za pripravo okusnega obroka porabili samo pol ure. (a)

Katera osnovna živila si lahko pri lchf prehranjevanju pripravimo vnaprej?

Riž iz cvetače

Cvetača je zelo pomembno živilo pri lchf dieti. Drobno naribani cvetačni cvetovi spominjajo na riž, zato se tudi imenuje cvetačni riž, ki nima nobene povezave s pravim rižem. Za pripravo te jedi, najprej cvetači odstranimo ržen in liste, ter jo narežemo na cvetove. Cvetove osušimo in jih nastrgamo ali zmeljemo, tako da so cvetovi videti kot riževa zrna. Pri tem opravilo moramo biti previdni, saj lahko v sekundi dobimo kašo iz cvetače, kar pa ni naš namen. Tako pripravljeno cvetačo spravimo v posodice, ki jih lahko tudi do štiri mesece hranimo v zamrzovalniku!

Bučkini rezanci

Rezanci iz bučk so odlična priloga pri lchf obroku. Več bučk operemo in jih s spiralnim rezalnikom narežemo na tanke rezance. Surove položimo v posodice in jih hranimo v hladilniku, kjer se obdržijo do pet dni.

Mnogi privrženci lchf jedilnikov za hujšanje, svoje ideje za jedilnike za zdravo prehrano, pridobivajo tudi iz spletnih strani, ki sicer ponujajo raznovrstna prehranska dopolnila, saj so na njihovih spletnih straneh, pogosto podrobneje predstavljene prednosti in koristi posameznih živil. Eno od takšnih spletnih strani, ki jo pozna večina ljubiteljev zdrave hrane, lchf izdelkov in prehranskih dopolnil, je Omega3.si.

Preberite še: Najboljši recepti za kosilo na žlico, a primerni za hujašnje