Najboljši recepti za kosilo na žlico

recepti za kosilo na žlicoRecepti za kosilo na žlico, so najbolj uporabni v jesenskem in zimskem času, ko nas prijetno ogrejejo. V poletni vročini, pa nas zelenjavne enolončnice osvežijo in napolnijo z vitamini. Najpogosteje pripravljamo enolončnice z zelenjavo, fižolom ali s kislim zeljem. Okusna je tudi goveja enolončnica, pašta fižol, jota ali boršč. Enolončnice na žlico so preproste za pripravo, najboljša jed na žlico je prav gotovo tista, ki jo pripravimo iz sezonske, lokalne in ekološko pridelane zelenjave.

Tudi kadar se držimo določene shujševalne diete, so nam lahko lahke jedi na žlico v veliko pomoč, saj so zdrave, hranljive in ne redijo. Tokrat bomo predstavili zdrave jedi na žlico, v katerih bomo uporabili poletno zelenjavo, gobe in zelišča.

Za ljubitelje mesa bomo dodali tudi teletino in skuhali okusen ragu. Telečji ragu vsebuje malo nasičenih maščob in veliko mineralov, vlaknin in vitaminov.

Super recepti za kosilo na žlico

Osvežujoč telečji ragu z gobami in pivom

Za pripravo klasičnega telečjega raguja, bomo za pripravo porabili 15 minut in za kuhanje uro in pol. Ragu je zdrav za srce in ta recept je podoben tradicionalnemu raguju, ki je priljubljen predvsem v Belgiji. Ena porcija raguja vsebuje 310 kalorij, 26 gramov beljakovin, 21 gramov ogljikovih hidratov, 11 gramov maščob, 2 grama nasičene maščobe, 95 mg holesterola,  3 grame vlaknin in 490 mg natrija. Za pripravo telečjega raguja, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500 gramov teletine za ragu
  • 2 žlici olivnega olja, sol in poper
  • dva na kose narezana jurčka
  • 8 na drobno narezanih šalotk
  • 2 veliki žlici ostre moke
  • 1 steklenica temnega piva
  • 1 jedilna žlica jabolčnega kisa
  • 1/2 čajne žličke zdrobljenega posušenega timijana
  • 500 gramov korenja, narezanega na večje kose

Teletino osušimo in jo začinimo s soljo in poprom. V veliki ponvi segrejemo olje in štiri minute pražimo na kose narezano teletino. nato meso preložimo na krožnik in v istem olju popražimo gobe in šalotke. Po petih minutah primešamo moko, dodamo meso, pivo, kis, timijan in še malo soli. Počakamo da vse zavre in nato dodamo korenje. Sedaj posodo pokrijemo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo še uro in petnajst minut, dokler ni teletina mehka. Teletino, korenje in gobe zložimo na krožnik, omako pa zavremo, da se zgosti in jo nato polijemo po mesu. (a)

Izdelke, primerne za hujšanje, si lahko ogledate tukaj: https://www.omega3.si/kategorija-izdelka/hujsanje/.

Če nameravate za hujšanje uporabljati prehranska dopolnila, priporočamo, da si preberete tudi članek o potencialnih stranskih učinkih prehranskih dopolnil.