Jadranje z otroki

Če se zanimamo za jadranje z otroki, nam bodo sigurno v pomoč tudi naslednji spodnji nasveti:

jadranje z otroki

Pakiranje in otroške igrače: Ne vlagajte preveč energije v to, da perfektno uredite svojo prtljago za jadranje. Večina “poškodb”, če jih lahko tako sploh imenujemo, pri jadranju ne nastane zaradi jadranja samega, marveč zaradi psihičnih težav.

Morda boste želeli, da odgovorno nastopite kot starš, in boste svoje otroke na jadranju želeli maksimalno opremiti z zalogami iz raznovrstnih omar, z igračami iz njihovih otroških sob, s prvo pomočjo, šotorji in vsem kar je pač mogoče, a jadrnica po eni strani, niti ne omogoča, da imajo otroci toliko reči v njej, po drugi strani pa jadrnica in prostori v njej niso enako kot otroška soba, ki jo ima otrok doma. Če si je otrok uspel doma v svojo sobo, naphati ogromno količino raznovrstnih igrač, je to super, a slednje sigurno ne bo enak odraz na jadranju. Otrok na jadrnici spi s starši, v kabini in ne v ločeni otroški sobi.

Prehrana: Koktajli niso samo za odrasle.
Nismo sicer zagovorniki tega, da lahko otroci in še psoebej mladostniki uživajo alkohol, a ne pozabite, da morate otroke celo bolj opremiti z njim priljubljenimi pijačami. Ki pa po možnosti naj ne bodo preveč sladke.

Jadranje z otroki lahko kak dan ali dva tudi pomeni, da jadrnica ne bo videla kopnega. Poskrbite, da imate dovolj veliko zalogo prehrane in pa seveda tudi pijač, pri čemer naj v prvi vrsti prevladuje, voda. Plastenke z vodo so nujna in obvezna oprema pri jadranju z otroci (1).

Socializacija: Ne bodite sramežljivi ….

Križarjenje in jadranje z otroki je doživetje že samo po sebi. Poskrbite, da takšno tudi ostane. Vendar imejte v mislih, da boste na morju zanesljivo naleteli na druge jadrnice, ki so boljše, večje, hitrejše.

Če se bodo v kakšnem pristanišču vaši otroci igrali z drugimi otroci, pogosto pride do tekmovalnosti med otroki med tem kdo ima večjo jadrnico. Poskušajte to preprečiti že s pogovorom doma, v otroški sobi, kot otrokovem najbolj priljubljenem in varnem zavetišču doma.

Čisto mimogrede mu omenite naj bo pozoren na to, kako drugi otroci tekmujejo kdo ima večjo jadrnico, kateri čoln je večji in katera ladja je najhitrejša. Pripravite otroka na te situacije že doma, v otroški sobi (2).

Duševno zdravje:

Da bo prišlo do živčnih izpadov in stresa med jadranjem ste lahko prepričani. In ne bo samo otrok ta, ki bo doživel stres, živčnost in tesnobo. Razburkano morje, visoki valovi, morda nočna vožnja, tekmovalni otroci na drugi jadrnici, okvare motorja in tehnične težave, sami manevri pri parkiranju jadrnice v pristan in še in še… Na morju in vodi in tudi v jadrnici sami je nešteto razlogov za stres.

Zelo dobro je, če se na to pripravite vnaprej. Ko ste še doma, že kakšnih 14 dni ali mese dni prej, dajte otroku v njegovi otroški sobi, prebirati literaturo o dogodivščinah (po možnosti resničnih) med jadranjem. Naj otrok v svoji otroški, spet v njegovem najbolj naravnem, varnem in domačem habitatu, spozna kakšno je življenje na jadrnici. Ne podcenjujte tega, če boste z otrokom jadrali le 3 dni. Tudi na 3 dnevno ali eno dnevno jadranje je treba otroka mentalno pripraviti.

Če vaš otrok še ne bere, mu realistične zgodbe in pustolovščine o jadranju, preberite sami. Vire o teh zgodbah boste najhitreje našli kar na spletu. Hkrati otroku pokažite čimveč slik iz jadranja in nič ni narobe, če si otrok dva ali tri jadrnice nalepi kot postre čez vse stene svoje otroške sobe.

Ne navdušite otroka samo z jadranjem in lepimi rečmi, čez zgodbe ga pripravite na realno življenje na jadrnici (3).

Vrnitev nazaj v otroško sobo in njegov svet

Ko se vrnete iz jadranja, na vsak način otroku omogočite, da iz jadranja (ne glede na izkušnjo) omogočite spomin. Najboljše je, če si otrok za svojo otroško sobo omisli pomanjšan model jadrnice. Vsaj približno podobne tisti, na kateri je doživel svojo prvo jadrno izkušnjo.

Priporočamo tudi: Kaj vzeti s seboj na jadranje?