Kateri zbiralnik za deževnico izbrati in kakšni so prihranki

Z vodo je potrebno ravnati odgovorno, spoštljivo in preudarno, saj je ena izmed najpomembnejših virov za naš obstoj. Alternativne rešitve za prihranke pitne vode, ki vodijo v večjo samooskrbo, so v nujne. Ena izmed takšnih rešitev je tudi zbiralnik za deževnico. Preverili smo, kateri zbiralnik za deževnico izbrati ter kakšni so prihranki, v kolikor za pranje, pomivanje, zalivanje, itd. pitno vodo nadomestimo z deževnico.

Dezne kaplje in zenska roka

Z zbiralnikom do samooskrbe in visokih prihrankov

Oskrba z vodo predstavlja precejšnji strošek. Draginja prodira v vse pore življenja in viša se tudi cena vode. Alternativne možnosti za samooskrbo z vodnimi viri, med katere uvrščamo tudi zbiralnike za vodo, zato predstavljajo veliko dodano vrednost. Z uporabo zbiralnika za deževnico lahko to porabo precej zmanjšamo in s tem veliko prihranimo.

Dnevna poraba vode na osebo znaša v povprečju 150 l. Od tega se porabi le okoli 14 l za kuhanje, pitje in osebno nego, preostanek pa za pranje, pomivanje, zalivanje, tuširanje oz. kopanje in splakovanje stranišč.

Graf dnevne porabe vode na osebo po namenu in kolicini

Namen in količina porabe vode v enem dnevu

Prihranke pa ne ustvari zgolj manjša poraba pitne vode, temveč tudi nižji stroški drugih komunalnih storitev. Mednje sodijo odvodnjavanje in čiščenje odpadne vode, taksa za odvodnjavanje meteorne vode, ipd.

Rešitve, ki vodijo do samooskrbe, po navadi terjajo visoke finančne vložke, povračilna doba pa je velikokrat dolga. Pri zbiralnikih za deževnico temu ni tako. V povprečju velja, da se naložba v zbiralnik povrne v zgolj dveh oz. treh letih, po preteku povračilne dobe pa vsak mesec uživamo v prihrankih.

Kateri zbiralnik izbrati – nadzemnega ali podzemnega?

Poznamo nadzemne in podzemne zbiralnike za deževnico. Izbira je očitna – primernejši je podzemni rezervoar za vodo. Zakaj?

Poleg očitne prostorske učinkovitosti so prednosti podzemne različice tudi nizka in konstantna temperatura vode, zmanjšana možnost razvoja mikroorganizmov in posledično boljša kakovost vode zaradi odsotnosti svetlobe ter odpornost prozi zmrzali vode v zimskih mesecih.

Proces vgradnje zbiralnika za dezevnico na Okreslju

Vgradnja zbiralnika za deževnico na Okrešlju

Kaj pa velikost zbiralnika za deževnico?

Da bo zbiralnik za deževnico res učinkovita naložba, je potrebno izbrati takšno velikost, ki ustreza namenu uporabe deževnice.

Enodružinska hiša lahko vgradi zbiralnik v velikosti med 5.000–12.000 litri, odvisno za kaj vse posamezno gospodinjstvo uporablja deževnico. Za večje proizvodne objekte pa se lahko uporabljajo zbiralniki večjih prostornin.

V takšnih primerih se zbiralniki vzporedno povežejo v zbiralna polja. V praksi tako ni zgornje omejitve volumna zbiralnih polj – z zbiralniki za vodo lahko zberemo tudi več sto tisoč litrov vode.

Transport 50.000 literskega Aquastay zbiralnika dezevnice v Nemciji

Transport 50.000 L AQUAstay zbiralnika v Nemčiji.

Zakaj je rezervoar AQUAstay dobra izbira?

Zaradi velike konkurence na trgu zbiralnikov za deževnico se je potrebno pred nakupom dobro informirati. Najpomembneje je, da si odgovorite na vprašanja povezana z volumnom oziroma namenom uporabe, kakšen zbiralnik želite (lastnosti materiala), kakšna je stroškovna učinkovitost.

Preverili smo, kakšne so te lastnosti pri zbiralnikih za vodo AQUAstay, ki jih proizvajajo in vgrajujejo v Zagožnu, podjetju s 45-letno tradicijo na področju prodaje vodovodnega in kanalizacijskega materiala.

Ponudba vodovodnega in kanalizacijskega materiala podjetja Zagozen

Raznolika ponudba vodovodnega in kanalizacijskega materiala podjetja Zagožen

Zbiralniki AQUAstay imajo naslednje lastnosti:Zbiralniki AQUAstay imajo naslednje lastnosti:

  • Visoka kakovost; izdelani so iz polietilena, ki je ekološko razgradljiv, primeren za pitno vodo in živila – materiali testirani na razvoj mikroorganizmov (W270) v akreditiranem laboratoriju.
  • Multiuporabnost; primerni so za zbiranje deževnice, pitne ali odpadne vode.
  • Gospodarnost; bistveno zmanjšanje mesečnega stroška komunalnih storitev – nižji je tako strošek za pitno vodo kot tudi za kanalščino.
  • Vedno na zalogi; s stalno zalogo in organiziranim transportom sta takojšnja dobava in prevoz do kupca zagotovljena.
  •  Trajnostna rešitev; predstavljajo ekološki doprinos k ohranjanju čiste pitne vode. V času sušnih obdobij se lahko za zalivanje rastlin, vzdrževanje vrta, splakovanje stranišč, pranje avtomobila, itd. uporabi deževnica in s tem bistveno zmanjša poraba pitne vode.
  • 100 % tesnjenje in kompaktnost; za razliko od betonskih so AQUAstay zbiralniki 100 % vodotesni.
  • Hitra in enostavna vgradnja; majhna teža omogoča hiter in enostaven transport z vgradnjo, celotna vgradnja (izkop jame, položitev rezervoarja in povezava s cevmi) traja zgolj nekaj ur.
  • Enostavna uporaba in vzdrževanje; odlikuje jih praktična uporaba ter hitro in enostavno čiščenje.

<iframe width=”700″ height=”363″ src=”https://www.youtube.com/embed/CZzQiJqEWm8″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>