Kapljice proti suhim očem: raziskava o učinkih zdravljenja

[KAPLJICE ZA OČI PO SVETU] Kapljice za oči so v luči vedno bolj razširjene bolezni suhih oči predmet številnih raziskav. Tako je britanska znanstvena revija o kontaktnih lečah spomladi raziskovala, kakšen je vpliv uporabe umetnih solz na simptome suhih oči pri uporabnikih kontaktnih leč. Preučevali so umetne solze oz. kapljice proti suhim očem, ki vsebujejo hialuronsko kislino in trehalozo ter prišli do zanimivih ugotovitev. Konkretno gre za kapljice Thealoz Duo, ki so na voljo tako v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji ter so ena najbolj priljubljenih znamk kapljic za oči povsod po Evropi.

preučitev stanja oči, nato sledijo kapljice proti suhim očem za vse udeležene raziskave

O raziskavi smo se pogovarjali z očesno strokovnjakinjo s portala Moje oko iz Hrvaške, zato povezave do dodatnih informacij peljejo na hrvaške strani. Verjamemo, da bo članek za vas vseeno koristen in se boste lažje odločili, kakšne kapljice izbrati, če imate težave s suhimi očmi.

Kako je potekala raziskava glede kapljic proti suhim očem pri uporabnikih kontaktnih leč

Kapljice proti suhim očem so nepogrešljive pri simptomih suhih oči. Zdravniki jih priporočajo za lajšanje simptomov ter tudi za zaščito očesne površine. Velikokrat suhe oči občutijo uporabniki kontaktnih leč, saj lahko leče oči dražijo, hkrati pa očem odvzamejo naravno vlažnost v obliki solz.

“Težava je v tem, da marsikdo po nepotrebnem preneha z uporabo kontaktnih leč, ker občuti neugodje, težavo pa bi z lahkoto odpravil z uporabo ustreznih kapljic za oči”, pravi naš sogovornik. Opozoril nas je na intervju z uporabnico kontaktnih leč, ki je kljub draženju vztrajala pri kontaktnih lečah, saj se za terapijo izbrala ustrezne in učinkovite kapljice proti suhim očem. Članek najdete na Mojeoko.hr.

A posvetimo se zdaj študiji, ki smo jo omenili v uvodu članka. Znanstveniki so se ukvarjali z umetnimi solzami brez konzervansov z vsebnostjo trehaloze in hialuronske kisline. Preverjali so, v kolikšni meri zmanjšajo neugodje in draženje pri uporabnikih kontaktnih leč (take sestavine imajo na evropskem trgu – tudi slovenskem in hrvaškem – kapljice za oči Thealoz Duo). Gre za umetne solze brez konzervansov, ki v raztopini vsebujejo 0,15 % hialuronske kisline in 3 % trehaloze.

V opazovalni študiji je sodelovalo 33 uporabnikov kontaktnih leč, starih od 18 do 45 let. Vsi udeleženci so občutili podobne simptome, povezane s suhimi očmi: draženje, pekoč občutek, srbenje.

Udeleženci raziskave so prejeli stekleničko kapljic za oči z navodilom, naj kapljice proti suhim očem uporabijo štirikrat na dan, in sicer vsakič po eno kapljico. Ta postopek so ponavljali 84 dni.

Na prvi (dan 0) in zadnji dan (dan 84) so raziskovalci zabeležili stanje oči in simptome, povezane s suhimi očmi. Pri tem so se poslužili standardnih testov in vprašalnikov, ki jih pri pregledih uporabljajo tudi zdravniki, npr. DEFC, OSDI in vprašalnik o suhih očeh in uporabi kontaktnih leč CLDEQ-8. Opravili so še par pomembnih testov: razpolovni čas solz, kakovost solz in ostrino vida na dan 0, dan 35 in dan 84.

Preučevane kapljice proti suhim očem in ugotovitve znanstvenikov

Raziskava je pokazala, da so se vsi simptomi omilili v primerjavi s prvim dnem raziskave. Najbolj se je izboljšal občutek suhih oči (zmanjšanje za 28,40 ± 24,48), nato zamegljen vid (zmanjšanje za 15,37 ± 26,28), občutljivost na svetlobo (11,56 ± 31,90) in občutek tujka v očeh (9,92 ± 31,97). Prav tako so na zadnji dan raziskave (dan 84) opazili statistično značilno izboljšanje (P < 0,05) stanja roženice in veznice.

Udeleženci so poročali tudi o izboljšanju simptomov, kot sta pekoč občutek in občutek lepljivih oči, a vseeno izboljšanje ni bilo tako bistveno, da bi bilo statistično značilno. Vsekakor pa je do izboljšanja v primerjavi s prvim dnem prišlo.

Kaj nam razkrivajo rezultati raziskave?

Iz rezultatov je razvidno, da so umetne solze z vsebnostjo trehaloze in hialuronske kisline, ki so jih preučevali v raziskavi, lahko precej učinkovite pri lajšanju suhih oči, ki se pojavijo zaradi uporabe kontaktnih leč. Naša sogovornica nam je priporočila spletno stran, kjer si je mogoče natančno prebrati, kako na oči učinkujejo sestavine, kot sta hialuronska kislina in trehaloza. Preverite na že omenjeni strani www.mojeoko.hr.

A trenutna študija je bila žal majhna, zato njeni rezultati ne morejo služiti kot podlaga za terapije. Nujna je dolgoročna študija z več udeleženci, ki bi na pravilen način potrdila rezultate te majhne raziskave. A rezultati so brez dvoma obetavni in lahko zdravnikom služijo kot usmeritev pri predpisovanju terapij, pravi naša sogovornica.

Mi pa dodajamo, da bi bilo prav tako treba na enak način preučiti kapljice kakšnega drugega proizvajalca, da bi se lahko naredile primerjave med učinkovitostjo kapljic različnih blagovnih znamk.