Čistilna naprava brez elektrike?

Čistilna naprava za svoje delovanje ne potrebuje električne energije, oziroma dovod konkretno do nje ni potreben. Električna energija je potrebna zgolj za kompresor in krmilno enoto.

Če vzamemo za primer čistilno napravo Puroo v ohišju naprave (to je zunanji zakopani del), ni nobenih električnih delov. Napajanje z električno energijo potrebujeta zgolj krmilna enota in kompresor. V praksi to izgleda tako, da se krmilno enoto vklopi v navadno električno vtičnico (230 V, 50 Hz), preko nje pa se nato napaja tudi kompresor.

Čistilna naprava brez elektrike

V primeru izpada električne energije čistilna naprava deluje kot 2-prekatna pretočna greznica, ob vrnitvi električne energije pa se delovanje vzpostavi samodejno.

Takšne čistilne naprave so primerne za objekte brez dostopa do javnega komunalnega omrežja, kot so vikendi, brunarice, sezonski objekti, planinske koče … Zagotavljajo visoko učinkovitost čiščenja, zasedejo malo prostora, so enostavne za namestitev, delujejo zanesljivo in pri tem ne povzročajo hrupa ali neprijetnih vonjav, predvsem pa zahtevajo minimalno vzdrževanje, kar je na bolj odmaknjenih lokacijah še posebej dobrodošlo.

Ustvarjene z mislijo na okolje

Puroo čistilne naprave so ustvarjene z mislijo na varovanje okolja, saj za svoje delovanje porabijo izredno malo električne energije, in sicer zgolj 0,33 kWh/dan. Posledično se s tem znižajo njihovi obratovalni stroški. Čistilna naprava Puroo je pred leti zmagala na GreenTec Awards, v kategoriji “Vode in odpadne vode”.

Uporaba čistilne naprave prinaša neodvisnost in je odlična izbira za ohranjanje čistega in zdravju prijaznega okolja ter zmanjšanja stroškov, saj pomembno prispeva k trajnostnemu ravnanju z odpadno komunalno vodo in varovanju okolja.