5 POMEMBNIH NASVETOV PRED NAKUPOM REZERVOARJA ZA VODO

Voda je za naš obstoj tako rekoč nenadomestljiva, zato moramo z njo ravnati spoštljivo in preudarno. Eden izmed učinkovitih načinov je, da pitno vodo uporabimo zgolj v primerih, ko jo resnično potrebujemo. Porabo vode za pranje, pomivanje, zalivanje in osebno higieno pa skušamo v največji meri nadomestiti z zbrano deževnico. In tu ne smemo pozabiti na rezervoar za vodo. Na kaj, je potrebno biti pozoren pri nakupu?

1.) Naj izberem nadzemni ali podzemni rezervoar?

Ločimo nadzemne in podzemne rezervoarje za vodo. Razlika je očitna že iz samega poimenovanja. Pri nadzemnem je rezervoar za vodo nad zemljo, pri podzemnem pa skrit pod površjem. Poleg očitne prostorske učinkovitosti so prednosti podzemne različice tudi nizka in konstantna temperatura vode, zmanjšana možnost razvoja mikroorganizmov in posledično boljša kakovost vode zaradi odsotnosti svetlobe ter odpornost proti zmrzali vode v zimskih mesecih. Izbira je torej preprosta – podzemni rezervoar za vodo!

2.) Kdaj naj se odločim za rezervoar za deževnico?

Rezervoarji za vodo se ne razlikujejo le po tem, kje so nameščeni, temveč čemu so namenjeni. Eden izmed najpogosteje uporabljenih je rezervoar za deževnico. Deževnica se uporablja za zalivanje rož in vrta, pranje avtomobila, splakovanje stranišč, itd. saj je voda mehka in ne vsebuje klora ali vodnega kamna. Če za te aktivnosti uporabimo deževnico, je prihranek pitne vode ogromen. Kot primer, samo za splakovanje stranišča dnevno porabimo kar 25 % pitne vode.

Kako velik rezervoar izbrati? Ko se odločate o velikosti, je najbolje, da se posvetujete s strokovnjaki, ki bodo glede na vaše potrebe dimenzionirali ustrezno velikost. Okvirna količina porabljene vode glede na namen uporabe, pa je za lažjo pomoč navedena spodaj.

Tabela velikosti rezervoarja glede na namen uporabe (v litrih)

3.) Je primernejši rezervoar za pitno vodo?

Pogosta izbira je tudi rezervoar za pitno vodo, ki je vezan na naravni vodni vir. Ključna prednost je, da z njegovo pomočjo zmanjšate odvisnost od vodovoda in izboljšate lastno oskrbo z vodo.

Omogoča lastno zalogo vode, ki pride še posebej prav v sušnih mesecih. Rezervoar za pitno vodo mora imeti certifikat ustreznosti za stik s pitno vodo, kar dokazuje, da je bil testiran po DIN EN 16421, metoda 2/DVGW-delovni list W270, skladno s priporočili UBA. Rezervoar za vodo AQUAstay, ki jih izdelujejo v slovenskem podjetju Zagožen s 45-letno tradicijo, so opremljeni s certifikatom W 270[1], torej jih lahko uporabimo tudi kot vodohran za hranjenje pitne vode.

Aquastay Zagožen rezervoar za pitno vodo

4.) Ustrezna izbira materiala zagotavlja dolgo življenjsko dobo

Ne glede na to za kateri rezervoar za vodo se odločite, je zelo pomembno, da pred nakupom preverite material, iz katerega je izdelan. Najprimernejši je polietilen. Ekološko razgradljiv, fiziološko neoporečen, toplotno in mehansko obstojen, lahek in fleksibilen material, ki primeren je tudi za pitno vodo in živila.

Hkrati je okolju prijazen material brez mikroplastike, ki ga je mogoče, ko odsluži svojemu namenu, 100% reciklirati. Rezervoar za vodo podjetja Zagožen so robustne izvedbe. Izdelani so po rotacijskem postopku in zato v velikosti do 12.000 l dobavljivi v monolitni izvedbi, kar pomeni, da so uliti v enem kosu.

Visoka kakovost in premišljen izbor materialov pa vodita v dolgo življenjsko dobo. Z ustrezno montažo in rednim vzdrževanjem bodo več kot 50 let skrbeli za zbiranje deževnice, odpadne ali pitne vode.

5.) Zakaj je rezervoar za vodo dobra izbira?

Pred odločitvijo za nakup je dobro poznati lastnosti rezervoarja. Rezervoarje za vodo AQUAstay odlikujejo:

  • Visoka kakovost; izdelani so iz polietilena, ki je ekološko razgradljiv, primeren za pitno vodo in živila – materiali testirani na razvoj mikroorganizmov (W270) v akreditiranem laboratoriju.
  • Multiuporabni; primerni so za zbiranje deževnice, pitne ali odpadne vode
  • Stroškovno učinkoviti; z zmanjšanjem stroškov se investicija v rezervoarje povrne v dveh do treh letih.
  • Vedno na zalogi; organiziran transport in takojšnja dobava.
  • Hitra vgradnja in enostavna uporaba; majhna teža omogoča hiter in enostaven transport z vgradnjo. Izdelke odlikuje praktična uporaba ter hitro in enostavno čiščenje.

Izberite rezervoar za vodo in poskrbite za lastno zalogo vode!