Zakaj si tudi poročna priča zasluži darilo

Vsi radi prejemamo darila, je tako?

Včasih zato, ker smo dobro opravili zastavljeno nalogo. Ker praznujemo svoj praznik, pomembno obletnico, spomin na dogodek iz otroških let. Darila nas pobožajo in nam dajo občutek vrednosti, pomembnosti. In prav je tako. Lepo je, da kdo opazi naše delo. Še lepše je, če smo tudi sami ponosni na sebe in znamo tudi sebi podariti darilo. Ne nujno materialnega. In ne nujno velikega. Tu šteje namen.  🎀

 

obdarovanje

Prejeti darilo je vedno lepo!

 

 

🖋  Danes ne le o pomenu obdarovanja. Tudi o zgodovini obdarovanja in o tem, zakaj je pomembno obdarovati tudi sebe in zakaj je še kako važno, kakšno darilo poklonimo. 

Ključno vprašanje pa je: Zakaj si naša poročna priča zasluži čudovito darilo!

 

Izveš v nadaljevanju, zato – beri dalje! 👇

 

Čudovito darilo za čudovito poročno pričo

 

obdarovanje-prica

Vaša poročna priča si zasluži izjemno darilo.

 

Zanimivo, kajne? Še mesec dni nazaj so se vsi spraševali, kaj bodo podarili za darilo vama, mladoporočenca. No, zdaj je čas, da vidva razmislita, kaj bosta vidla poklonila. Darila za svate sta verjetno že oddala. 

Ampak, poročna priča je nekaj posebnega, kajne? Zasluži si nekaj izredno lepega. Seveda zato, ker je dobro opravil_a svojo nalogo poročne priče na vaši poroki.  ❤️

Že če je bila dobro izpeljana dekliščina ali fantovščina, potem je to že veliko! Saj to je vendar ena izmed glavnih nalog poročne priče. 

 

Skratka, mimo je delo poročne priče. Zdaj sledi vprašanje, kakšno darilo naj dobi? 

Odgovor ni preprost, niti enoličen. Ampak, o tem v naslednjem poglavju: kjer počešemo vprašanje, zakaj je pomembno kakšno darilo poklonimo.

 

Zakaj je pomembno kakšno darilo poklonimo

 

Preprosto zato, ker z darilom prinašamo sporočilo. In zato, ker je poročna priča res pomembna oseba v našem življenju. Zato izbira darila za poročno pričo ni kar tako. 

 

🎁  Poklonite darilo, s katerim boste izkazali spoštovanje. Naj ima osebno noto in srčno sporočilo. Naj bo vidno, da darila niste izbrali v parih minutah in da ste izbirali površinsko. Ne, to ni prava pot. 

Darilo je potrebno izbrati skrbno – kot je posebna oseba, ki ji darilo poklanjate. Velja?

Osnovno navodilo je: bodite izvirni, iskreni in ne hitite z nakupom. Naj bo presenečenje veliko. 

 

Pomen in zgodovina obdarovanja

 

Ljudje se obdarujemo že od nekdaj. Tudi antropologija govori temu v prid. Če vas zanima podrobneje, predlagamo v branje Esej o daru, Marcela Maussa.  📖

 

Sicer pa, nekej splošnih dejstev, kaj obdarovanje je: 

➡ Obdarovanje ni vezano na religijo, kulturo ali kontinet. Poznajo ga prav povsod.

➡ Je del obredov in praznovanj.

➡ Največkrat pa izkazovanje spoštovanja, naklonjenosti, zahvale.

 

obdarovanje-zgodovina

Obdarovanje je del religije, kulture in kontinenta.

 

Darilo je postalo tudi način komunikacije. Poklanjamo ga, ker mu sporočamo, da ga imamo radi, da ga spoštujemo. 

Najbolj znana in množična obdarovanja so odvijajo ob koncu vsakega leta. V rimskih časih so se ta darovanja odvijala v čast bogu Saturnu, sicer so se datumsko pričele prej kot danes Božič – nekje po 15. Decembru. Počasi pa se je s pokristanjevanjem premikalo do 25. decembra. Tradicija obdarovanja ob Božiču, se je pričela v Angliji in nadaljevala v Ameriki, kjer so leta 1930 na tržišče lansirali duet kokakole in Božička. 

Seveda se boste strinjali, da se danes sistem obdarovanja spreminja. Na vseh področjih in nivojih. Tako tisti ob božično-novoletnih praznikih kot tisti za razna praznovanja. In še vedno se močno razlikuje tudi na kontinent, kjer prebivamo. 

Staroselci Amerike ali Avstralije denimo, še niso čisto pozabili kaj so jih učili predniki, kdaj se darila poklanja in kaj se poklanja. Pri nas pa raje posegamo po materialnih darilih. Je to prav ali ne, presodite sami. 

 

Obdarujmo tudi sebe, ne le drugih

 

Ko obdarujemo sebe se po navadi počutimo zelo lepo. Prijetno nam je pri srcu, ko vidimo, da smo nekomu z darilom polepšali dan. Naj bo kar tako, na navaden dan ali ob kakšnem posebnem prazniku, ki ga je vredno okronati z darilom. 

Prav tako se lepo počutimo, ko nekdo obdari nas. S tem nam daje dodatem občutek vrednosti.

 

A bolj kot to je pomembno, da znamo darilo večkrat letno podariti tudi sebi. Da si pokažemo, da se imamo radi in, da ni nujno, da nekaj dobrega naredimo, da si zaslužimo pohvalo. Tisti znan rek pravi, da toliko kot spoštujemo sebe, toliko bodo drugi spoštovali nas, do neke mere res drži.

 

obdarovanje-sebe

Tudi sebi poklonite darilo!

 

Ne pozabite se pohvaliti! Ne pozabite se razveseliti. Naj to postane del vašega življenja. 🙌