WORDPRESS [kaj je in zakaj ga uporabljati za grajenje spletnih strani]

Morda se pred vami kdaj postavljajo vprašanja kot “Kaj je WordPress” in “čemu je namenjen?” Morda vas zanima kakšna je njegova vrednost v svetu spletnega marketinga.

Ste vedeli, da je 70% spletnih vsebin, ki jih obiskujete bilo zgrajenih na WordPressu? Orodje uporabljajo po celem svetu – in v tem prispevku bomo razložili kako ga lahko uporabljate tudi vi.

wordpress

Kaj je WordPress

WordPress je preprosta spletna platforma za postavljanje spletnih strani in spletnih trgovin. Zgrajena je bila leta 2003, od takrat pa je njena uporaba dosegla tudi največja podjetja kot so Sony Music, Time, Disney Company, … WordPress pa prav tako uporablja število manjših podjetij.

Spletna stran Ebonitete.si zgrajena na WordPressu – bonitete prijava

Na spodnji sliki vidite primer spletne strani, ki je v celoti bila zgrajena na WordPressu. Prikazana spletna stran se imenjuje Ebonitete.si in že veliko časa služi s pomočjo optimizacije spletnih strani. Z svojo ekipo je spletna stran Ebonitete.si uspela v spletnem marketingu preko te uporabne platforme. Na sliki vidite del strani iz prispevka Bonitete prijava.

Če vas zanima preostali del njihove spletne strani lahko preverite povezavo bonitete prijava.

wordpress - bonitete prijava

Novejša verzija platforme je po statističnih podatkih bila naložena že 22 milijonov krat, nove verzija pa so nenehno v razvoju.

Na WordPressu nastajajo vebine v več kot 120 jezikih iz ogromnega razpona držav. Med njimi je ta platforma najbolj priljubljen v Angliji, Franciji, Španiji, Indoneziji, Nemčiji in mnogih drugih. WordPressa seveda ne boste zbrali zaradi števila uporabikov.

Zato vas bo zanimalo kaj točno WordPress ponuja …

Kaj lahko delamo na WordPressu

Kot povedano je WordPress namenjen grajenju spletnih strani in trgovin. Na kakšen način?

Na WordPressu lahko postavite spletno stran iz nule. To pomeni, da lahko pričnete svojo spletno stran brez kakršnihkoli drugih orodij. WordPress je prav tako znan po tem, da je grajenje spletnih vsebin olajšano. To pa predvsem zato, ker ponuja veliko vodnikov po platformi in ima preprost izgled.

  • Na WordPressu lahko postavite spletno trgovino. Tudi to lahko postavite iz nule. S pomočjo WordPressa lahko to trgovino kombinirate z spletno stranjo in drugimi spletnimi vsebinami.

Grajenje spletne strani preko WordPressa na primeru spletne strani Paintball-ljubljana.si – team building Ljubljana

Zaradi velikosti spletne strani vam ne moremo pokazati vseh elementov, ki jih je spletna stran Paintball-ljubljana.si uporabila s pomočjo WordPressa. Zato vam močno priporočamo, da samo preverite njihovo spletno stran, do katere lahko dostopite na povezavi team buildinga Ljubljana.

Na sliki namreč vidite začetek odlično zgrajene spletne strani, ki izvaja spletni marketing preko platforme WordPressa. Preden nadaljujete z našim prispevkom prevetite zgornjo povezavo team building Ljubljana.

wordpress - team building ljubljana

  • Na WordPressu lahko pišete blog. Bloganje je še posebej hitro rastoča oblika spletne prodaje, ki jo lahko brez težav izvajate s pomočjo WordPressa. Tudi blog lahko kombinirate s spletno stranjo, ali celo zgradite spletno stran, ki vsebuje blog in trgovino.

Grajenje bloga preko WordPressa na primeru prispevka Bolečine v kolkih – Magus.si

Na spodnji sliki vidite primer zgrajenega bloga preko WordPressa. Spletna stran Magus.si že dolgo svoj blog širi preko te platforme in z njeno pomočjo nabira bralce. Na sliki vidite del prispevka Bolečine v kolkih, do katerega lahko sami dostopite na povezavi Magus.si.

Preverite tudi uporabo slikovnega materiala v prispevku za bolečine v kolkih – koliko jih najdete?

wordpress- bolečine v kolkih

  • Na WordPressu lahko dodajate slike in videje. WordPress ponuja preprost način dodajanja slik in videov na vašo spletno stran. To pomeni, da lahko vašo spletno stran tudi estetsko uredite in s tem privabite več obsikovalcev.

Uporaba slik na spletni strani Prvafina.si – na primeru prispevka Faktoring

Na spodnji sliki vidite primer uporabe slike preko WordPressa. Spletna stran Prvafina.si je namreč zgrajena preko te platforme in že dolgo časa svojo spletno prodajo izvaja preko nje. Na povezavi Faktoring PrvaFina, ki vodi do prispevka, ki ga vidite na sliki, lahko vidite še druge estetske pripomočke, ki jih zgradijo preko WordPressa.

V prispevku Faktoring še posebej poglejte uporabo videa na koncu vsebine.

wordpress - faktoring

Kakšne prednosti ima WORDPRESS

In sedaj vas verjetno še zanima najpomembnejše …

Zakaj izbrati WordPress namesto kakšne druge platforme za grajenje spletnih strani, kot je recimo Magneto ali Python?

WordPress ima dve glavni prednosti:

  • omogoča večje število uporabnikov
  • vtičniki na WordPressu so v osnovi brezplačni

Morda vas našteto malo zmede – še posebej, če se v svet spletnega marketinga šele podajate. Dovolite, da razjasnimo …

Vaša spletna stran je lahko samo vaša (kar pomeni, da na njej delujete vi sami – gradite in pišete blog, skrbite za trgovino, komunicirate z bralci, …). Pri uspešnih straneh se tako hitro pojavijo problemi, ko nastane preveč dela za eno samo osebo.

Tako lahko eno spletno stran oskrbuje večje število uporabnikov – avtorji, uredniki, nadzorniki, … Številne platforme ponujajo izjemno majhno število uporabnikov, kar slabo vpliva na razvoj spletne strani.

Ker WordPress ponuja veliko število uporabnikov, se lahko vaša spletna stran razvija in raste brez omejitev.

Vtičniki na WordPressu so res v osnovi brezplačni. Kot uporabnik WordPressa vam lahko povem, da naša skupina skoraj v celoti deluje s pomočjo brezplačnih vtičnikov, ki jih ponuja WordPress.

Kar je glede tega še najboljše, je to da skupaj z obširnim številom brezplačnih vtičnikov, WordPress vseeno ponuja obširno število plačljivih.

Primer dobrega brezplačnega vtičnika, ki ga ponuja WordPress je YOAST vtičnik, ki skrbi, da so vaše spletne vsebine vedno optimizirane v skladu z Google algoritmom. Več o SEO in kako se izvaja optimizacija spletnih strani, lahko preverite na povezavi Optimizacija strani MatijaZajšek.com.

O WordPressu se lahko več naučite spodaj: