Vrste rož za šopek

Obstaja več kot tisoče različnih oblik in barvnih odtenkov rož, vsaka s svojim imenom in namenom. Poznanih je večk kot 400.000 vrst cvetočih rastlin. Če se vam to zdi veliko, vam tukaj podajamo seznam najbolj priljubljenih vrst rož za šopek. 

 

Najbolj priljubljene vrste rož za šopek

Lilije

Med priljubljene vrste rož za šopek zagotovo sodijo lilije, ki prihajajo iz Južne Amerike. Simbolizirajo prijateljstvo, predanost in bogastvo. Lilije cvetijo pozno spomladi / zgodaj poleti, ko so izpostavljene neposredni sončni svetlobi. 

 

vrste-roz-za-sopek-lilije

Med priljubljene vrste rož za šopek sodijo lilije

Vrtnice

Tako kot cvet sam je tudi zgodovina vrtnice zelo pisana. Vrtnice naravno rastejo že več kot 35 milijonov let. Znano pa je tudi, da jih so jih začeli gojiti šele pred približno 5000 leti. Njihova uporaba se ni začela le kot dekorativni pridih doma, temveč so jih uporabljali tudi v kozmetične namene, za izdelavo parfumov, njihovi cvetni listi pa so jih celo uporabljali kot konfete za svečane priložnosti. Vsekakor jih njihova lepota, vonj in brezčasnost uvrščajo v izjemno priljubljene vrste rož za šopek. So nepogrešljiv cvet, ko kreiramo poročni šopek, saj simbolizirajo ljubezen in zvestobo.

 

Calla Lilije

Calla Lilije so rože, ki simbolizirajo vero, zato so pogosto uporabljene v verskih obredih. Simbolizirajo tudi sočuje in ponovno rojstvo. Cvetijo pozno poleti, po rezanju pa lahko v vazi ohranijo svojo lepoto tudi do 2 tedna. 

 

vrste-roz-za-sopek-canna-lilije

Canna lilije so pogosta izbira pri verskih obredih

 

 

Nageljni

Nageljni so na voljo v treh različnih vrstah; tisti z večjimi cvetovi lahko zrastejo več kot 20 centimetrov visoko, medtem, ko nižji nageljni zrastejo do 12 cm. Pogosto jih najdemo na vrtovih. Nageljni imajo lahko različne pomene, odvisno od njihove barve – roza nagelj simbolizira materinsko ljubezen, beli nagelj pomeni srečo, rumeni nagelj razočaranje itd. Zaradi svoje vsestranskosti so postali izjemno priljubljena roža za vse priložnosti.

 

Marjetice

Marjetice, ki sodijo med priljubljene vrste rož za šopek, najdemo na vseh celinah, razen na Antarktiki, in spadajo v eno največjih znanih rastlinskih družin. Simbolizirajo nedolžnost in nežnost. Glede na to, kakšne barve je marjetica, lahko cvet dobi še en pomen. Marjetice uspevajo na sončnih legah in v nezahtevnih tleh. 

 

vrste-roz-za-sopek-marjetice

Marjetice simbolizirajo nedolžnost in nežnost.

 

Gerbera marjetice

Peta najbolj priljubljena roža na svetu, Gerbera marjetica, je na voljo v polni mavrični barvi, vključno z roza, oranžno, rumeno in rdečo. Gerbero so odkrili leta 1884 v Južni Afriki, nato pa so jo pripeljali v Anglijo, kjer so rejci gojili vrsto gerber, ki so se ponašale s svetlejšimi barvami in obstojnejšo različico. Priljubljenost gerber se je počasi širila na Nizozemsko, ki je postala eden največjih distributerjev marjetic gerbera na svetu – naslov, ki ga ima še danes. Njene živahne cvete lahko uporabite za praznovanje vseh veselih priložnosti, od rojstnih dni do porok.

 

Tulipani

Obstaja več kot 150 vrst tulipanov z več kot 3000 različnimi sortami. Kot večina običajnih cvetov so tudi tulipani v različnih barvah, ki imajo vsak svoj pomen. Kot znak prihoda pomladi so ti cvetovi pogosto povezani z velikonočnimi prazniki. Tulipani so bili nekoč na Nizozemskem dragocenejši od zlata v obdobju »Mane tulipanov« in njihova priljubljenost se je s časom širila. Čebulice tulipanov je treba saditi jeseni na območjih, kjer lahko prejemajo delno do popolno sonce. 

 

vrste-roz-za-sopek-tulipani

Brezčasni tulipani so znak prihoda pomladi.

Potonike

Od bele do rdeče, koralne, vijolične, roza in rumene, potonike so vedno “in”. Ključno za gojenje cvetoče potonike je, da jih sadite ob pravem času in pravilno ter, da zanje skrbite za vse skozi celo leto. Ker potonike lahko zrastejo precej visoko (včasih celo pet metrov), se morate prepričati, da je izbrano mesto dovolj prostorno.

 

sopek-roz

Potonike so vedno “in”.

Dalije

Ti drzni cvetovi so različnih barv, ki jih je mogoče enostavno vključiti v kateri koli obstoječi ali novi vrt, prav tako sodijo med zelo uporabne vrste rož za šopek. In za razliko od večine rastlin te rože uspevajo v senci. Cvetijo tudi izjemno dolgo, najprej cvetijo sredi poletja in trajajo do prve zmrzali. Kljub temu, da so Dalije  trajnice, so gomoljaste koreninske rastline, zato jih je treba vsako pomlad po počitku presaditi.

 

Sončnice

Sončnice so ena izmed najbolj priljubljenih vrst cvetov in so najbolj znane po bleščeče rumeni barvi in ​​veliki velikosti. Sončnice v cvetličnem jeziku na splošno simbolizirajo oboževanje, zvestobo in dolgo življenje. Indijanski prebivalci na sončnice gledajo kot na simbol žetve in blagodejnosti, saj cvet poleg sestave in pigmenta predstavlja tudi lepoto. Sončnice potrebujejo neposredno sončno svetlobo 6 do 8 ur na dan in zahtevajo vroče pogoje, da dobro cvetijo. Sončnice imajo tudi dolge korenine, ki zahtevajo dovolj prostora za širjenje, zato mora biti zemlja dobro izkopana in ne preveč gosta za rast.

 

roze-za-sopek

Sončnice

Poleg naštetih vrst rož, se v šopkih pogosto znajdejo tudi sivka, krizanteme in druge vrste rož za šopek. Šopek rož je postal vse pogostejša izbira darila pri raznih praznovanjih. Posebno mesto pa si rože zaslužijo na porokah. Poroka je namreč edinstven dogodek, kjer poročni pari lahko izbirajo med različnimi stili dekoracije, ki njihov dan naredijo poseben in edinstven.