Pomnilniška kartica od nastanka do danes

Dandanes skoraj vsak, ki premore mobilni telefon, fotoaparat ali računalnik pozna termin Pomnilniška kartica. Na trgu so že en lep čas in dejstvo je, da so se skozi zgodovino precej spremenile, a funkcija shrambe podatkov ostaja še zmeraj enaka. V kolikor vas zanima, kako sta se tehnologija in kapaciteta pomnilniške kartice razvijali skozi čas, vabljeni k branju tokratnega članka.

1)  Začetek evolucije – pomnilniška kartica CompactFlash

Razvoj pomnilniških kartic se je začel 1994 z uvedbo SanDiskove kartice CompactFlash (CF) s kapaciteto 128MB, kar je za tisti čas bil izjemen dosežek.

Prva pomnilniška kartica je bila od proizvajalca SanDisk leta 1994.

Slika 1: Prva pomnilniška kartica trgu je bila od proizvajalca SanDisk leta 1994.

2) Skok na tanjšo zasnovo

Leta 1995 so uvedli spominsko kartico SmartMedia, katere notranja arhitektura pomnilnika je znašala največ 128 MB, kar je dovolj za približno 30 slik na današnjih velikostih datotek. Kartice SmartMedia (SM) so bile zelo tanke in bolj nagnjene k poškodbam pri upogibanju kot pri drugih debelejših vrstah kartic.

Nove kartice so bile zelo tanke

Slika 2: Nove pomnilniške kartice so bile zelo tanke in bolj nagnjene k poškodbam pri upogibanju.

Ko se je izkazalo, da se kartice SmartMedia ne bodo skrčile, se je večina proizvajalcev preusmerila na format kartice SecureDigital.

3) S kapaciteto 8GB do velikega napredka

Leta 1999 so Panasonic, Toshiba in SanDisk na podlagi obstoječega formata MultiMedia Card uvedli kartice Secure Digital (SD). Te pomnilniške kartice so postale zelo priljubljene in so se začele uporabljati v večini kompaktnih digitalnih fotoaparatov, mobilnih telefonih, dlančnikih in drugih napravah.

Leta 2002 so uvedli povsem novo obliko in sicer xD-Picture kartico. Ta je imela dve prednosti pred obstoječimi karticami. Bila je nekoliko manjša, njen notranji pomnilnik pa je imel kapaciteto do 8 GB. To je bil velik napredek, saj so bile druge največje kartice le s kapaciteto do 512 MB.

Prikaz xD-Picture pomnilniške kartice

Slika 3: Prikaz xD-Picture pomnilniške kartice s kapacitetama 1GB in 2GB.

4)  Odziv na velik napredek

Sony se je na xD-Picture kartico 2003 odzval z uvedbo Memory Stick Pro (v sodelovanju s SanDiskom), ki je hitrejši in ima večjo zmogljivost. Za tem je predstavil še Memory Stick Pro Duo, še manjšo Memory Stick Micro in hitrejši Memory Stick Pro HG leta 2016.

5) Novi formati SD kartic

  • V letu 2006 je kup proizvajalcev napovedalo novo vrsto pomnilniških kartic s formatom SDHC, ki omogoča zmogljivost od 4 GB do kar 32GB in ima hitrejšo hitrost branja ter pisanja kot standardne pomnilniške kartice.
Kingston pomnilniška kartica v formatu SDXC.

Slika 7: Kingston pomnilniška kartica v formatu SDXC.

  • Leta 2009 je na trg prodrl še format SDXC, ki dosega kapacitete od 64 GB do 2TB.
Slika 8: SanDisk pomnilniška kartica v formatu SDHC

Slika 8: SanDisk pomnilniška kartica v formatu SDHC.

  • Novost v letu 2018 je format SDUC s kapaciteto od 4GB do 128TB. 
Slika 8: Nov format pomnilniških kartic SDUC

Slika 8: Nov format pomnilniških kartic SDUC

Dober pregled razvoja tehnologij za shrambo podatkov skozi čas je predstavljen na spodnjem filmčku.

Torej je evolucija pomnilniške kartice zaključena?

Razvijanje pomnilniške kartice nikakor ni zaključeno, saj potreba po novostih pri mobilnih napravah kar narašča, zato bomo zagotovo deležni še veliko novih uvedb pomnilniških kartic. Upamo da smo pokrili vse koristne lastnosti, ki jih razvoj pomnilniške kartice od nastanka do danes, ponujajo.