Oprema za motoriste: Ključna oprema za vsakega motorista

Kljub temu da se sezona motoriranja počasi bliža svojemu koncu, je zdaj pravi čas, da se ustavimo in preverimo našo opremo za motoriste. Meseci pred nami so kot nalašč za pregled, vzdrževanje in obnovo naše motoristične opreme. Ne glede na to, ali ste voznik začetnik motorist ali izkušen motorist, je kakovostna in dobro vzdrževana oprema ključ do varnejše in bolj prijetne vožnje v naslednji sezoni.

Osnovna oprema za motoriste

Osnovna oprema za motoriste je ključnega pomena, ne le za udobje voznika, ampak predvsem za njegovo varnost. Ne glede na to, ali ste novinec ali izkušen motorist, je pomembno vedeti, kaj nositi, ko se odpravite na cesto. V seznam opreme ne smemo pozabiti vključiti tudi merino oblačila. Merino oblačila so postala nepogrešljiv del opreme za motoriste, še posebej kot spodnje perilo.

Njihova glavna prednost je v naravni sposobnosti merino volne, da ohranja telesno temperaturo, odvaja vlago in preprečuje nastajanje neprijetnih vonjav. Če še ne poznate zveze med merino volno in oblačili, naj vas preseneti, da izvira iz merino ovce, ki je znana po svoji izredno fine in kakovostne volne. Zgodovina uporabe merino volne sega več stoletij nazaj, ko so jo cenili zaradi njenih edinstvenih lastnosti, ki so še danes zelo cenjene. Za motoriste, ki se pogosto soočajo s spreminjajočimi se vremenskimi razmerami, je izbira merino spodnjega perila lahko ključna za udobje na dolgih vožnjah. Tukaj najdeš vse o merino volni.

Oprema za motoriste
Oprema za motoriste

Seznam osnovne opreme za motoriste:

 1. Čelada: To je najpomembnejši del opreme za motoriste. Čelada ščiti glavo pred poškodbami v primeru nesreče. Obstajajo različne vrste čelad – integralne, odprte, modularne, enduro in druge – izbira je odvisna od želj in potreb voznika.
 2. Motoristična jakna: Te jakne so posebej zasnovane za vožnjo z motornimi kolesi. So izdelane iz trpežnih materialov, kot so usnje ali ojačane tkanine, in ponavadi vključujejo zaščitne blazinice ali oklep na ključnih mestih, kot so hrbet, prsi, komolci in ramena.
 3. Motoristične hlače: Tako kot jakne, tudi motoristične hlače ponujajo zaščito pred udarci in drgnjenjem. Večinoma so izdelane iz materialov, podobnih jaknam, in pogosto vključujejo oklep na kolenih in bokih.
 4. Motoristično spodnje perilo: Motoristično spodnje perilo iz merino volne nudi izjemno udobje in termoregulacijo med vožnjo. Zaradi naravnih lastnosti merino volne motoristi ostanejo suhi in zaščiteni pred ekstremnimi temperaturami. Poglej si kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate.
 5. Motoristične rokavice: Roke so med padci pogosto prve, ki pridejo v stik s tlemi. Zato so motoristične rokavice esencialne. Narejene so tako, da ščitijo in nudijo odličen oprijem ter so prilagojene različnim vremenskim razmeram.
 6. Motoristični škornji: Običajni škornji ali čevlji ne nudijo zaščite, ki jo potrebuje motorist. Motoristični škornji ščitijo noge, gležnje in stopala pred poškodbami, hkrati pa nudijo dodaten oprijem.
 7. Zaščitni oklep: Mnogi motoristi nosijo dodatne zaščitne blazinice ali oklep pod običajno opremo. Te vključujejo ščitnike za hrbet, prsi, komolce, kolena in celo boke.
 8. Dežna oprema: Vreme je lahko nepredvidljivo, zato je priporočljivo, da imajo motoristi vedno s seboj komplet dežne opreme, ki jih bo zaščitil pred mokroto in vetrom.
 9. Očala ali vizir: Tudi če čelada že ima vizir, imajo nekateri motoristi raje dodatna očala za zaščito pred vetrom, prahom in insekti.
Oprema za motoriste
Oprema za motoriste – čelada

Zakaj je pravilna oprema za motoriste tako pomembna?

Pravilna oprema za motoriste ni le stilski dodatek ali modna muha; predstavlja kritično komponento, ki ščiti voznike na več ključnih načinih.

 1. Varnost: Na prvem mestu je seveda varnost. Ceste so nepredvidljive in ne glede na veščine voznika lahko pride do nesreče. Motoristična oprema, kot so čelade, jakne z vgrajenim oklepom in motoristične hlače, je zasnovana tako, da zmanjšuje tveganje za resne poškodbe. Zaščitne blazinice in oklep lahko ublažijo udarce, medtem ko trpežni materiali zmanjšujejo tveganje za odrgnine in druge poškodbe ob stiku s cesto.
 2. Zaščita pred vremenskimi vplivi: Motoristi so neposredno izpostavljeni elementom. Dež, veter, mraz ali ekstremna vročina lahko močno vplivajo na izkušnjo vožnje. Motoristična oprema, kot so nepremočljive jakne, termalne podlage in vetrno zaščitne maske, vozniku pomagajo ostati suhem, toplem in zaščitenem pred vsemi vremenskimi razmerami.
 3. Udobje med vožnjo: Medtem ko varnost in zaščita pred vremenskimi vplivi predstavljata glavna razloga za nošenje pravilne opreme, ne smemo zanemariti tudi udobja. Dobro prilegajoča in zračna oprema lahko poveča udobje med vožnjo, zmanjša utrujenost in omogoči vozniku, da se bolj osredotoči na cesto. Škornji, ki nudijo dobro podporo, rokavice, ki izboljšujejo oprijem, in oblačila, ki zmanjšujejo vibracije, vse to prispeva k bolj sproščeni in prijetni vožnji.
Oprema za motoriste
Oprema za motoriste – rokavice

Kako izbrati pravo čelado?

Izbor prave čelade je ključnega pomena za vsakega motorista, saj čelada predstavlja osnovni varnostni element opreme. Prava čelada ne zagotavlja le varnosti, ampak tudi udobje med vožnjo. Tukaj je nekaj smernic o tem, kako izbrati pravo čelado:

 1. Različne vrste čelad:
  • Integralne čelade: Popolnoma pokrivajo glavo in obraz. Ponujajo najboljšo zaščito in so idealne za vožnjo po avtocestah in pri večjih hitrostih.
  • Modularne čelade: So kombinacija integralnih in odprtih čelad. Omogočajo vozniku, da dvigne sprednji del čelade.
  • Odprte čelade (jet čelade): Pokrivajo zgolj zgornji del glave. Nudijo manj zaščite, vendar več zračnosti.
  • Enduro čelade: Primarne za off-road ali enduro vožnjo. Ponavadi imajo vizir in odprt prostor za zaščitna očala.
  • Polovične čelade: Pokrivajo samo zgornji del glave in čelo. Nudijo najmanj zaščite med vsemi tipi.
 2. Merjenje glave za pravo velikost:
  • Uporabite merilni trak in izmerite obseg glave približno 2,5 cm nad obrvmi.
  • Vsak proizvajalec čelad ima svojo tabelo velikosti, zato vedno preverite priporočeno velikost glede na izmerjen obseg.
  • Čelada naj se popolnoma prilega glavi, ne da bi bila pretesna ali prevelika.
 3. Ključne značilnosti:
  • Ventilacija: Pomembna je za zračnost in preprečevanje zamegljevanja vizirja.
  • Vizir: Izberite čelado z UV zaščito in enostavnim mehanizmom za zamenjavo.
  • Podloga: Čelade z odstranljivo in pralno podlogo so lažje za čiščenje.
  • Zapiranje: Dvojni D-prstan ali mikrometrični zapirali sta najpogostejša in varna mehanizma.
 4. Certifikati:
  • Vedno izberite čelado, ki ima varnostne certifikate. V mnogih državah sta priznana standarda ECE 22.05 (Evropa) in DOT (ZDA).
  • Nekatere čelade imajo dodatne certifikate, kot je SNELL, ki predstavlja še višje varnostne standarde.
Oprema za motoriste
Oprema za motoriste – motoristi na cesti

Kako pravilno vzdrževati in skrbeti za svojo motoristično opremo?

Vzdrževanje in skrb za motoristično opremo je ključnega pomena, saj ne zagotavlja le varnosti in udobja voznika, ampak tudi podaljšuje življenjsko dobo opreme. Tukaj je nekaj nasvetov, kako pravilno vzdrževati in skrbeti za vašo motoristično opremo:

 1. Čiščenje:
  • Čelada: Uporabljajte blago milnico in vodo ter mehko krpo ali gobico za čiščenje zunanjosti. Vizir očistite s posebnimi čistilnimi sredstvi ali vodo, da preprečite praske. Notranjo podlogo, če je snemljiva, operite ročno ali v pralnem stroju v skladu z navodili proizvajalca.
  • Usnjena oprema: Usnjene jakne, hlače in rokavice očistite s posebnimi čistilnimi sredstvi za usnje. Redno uporabljajte kreme ali balzame za usnje, da ohranite njegovo prožnost.
  • Tekstilna oprema: Tekstilne jakne in hlače pogosto lahko operete v pralnem stroju, vendar vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Posebne madeže očistite s čistilnimi sredstvi za tekstil.
 2. Shranjevanje:
  • Hranite opremo na suhem in zračnem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe.
  • Čelado shranjujte na stabilnem mestu, kot je stojalo za čelade ali v njeni originalni škatli. Izogibajte se postavljanju čelade na strane ali na vizir, da preprečite morebitne praske ali deformacije.
  • Uporabite podstavke za škornje, da ohranite njihovo obliko.
 3. Preverjanje opreme:
  • Redno preverjajte celovitost svoje opreme. Preverite morebitne razpoke, odrgnine ali druge znake obrabe.
  • Posebno pozornost namenite čeladi. Vizir mora biti brez prask in se mora enostavno zapirati in odpirati. Notranji oklep in blazinice se ne smejo premikati ali biti poškodovane.
  • Zaponke, zadrge in druge pritrditve na jaknah, hlačah in rokavicah morajo biti v brezhibnem stanju.
Oprema za motoriste
Oprema za motoriste – gorski prelaz

Kako se pravilno obleči za vožnjo v različnih vremenskih razmerah?

Motoristična vožnja v različnih vremenskih razmerah zahteva prilagoditev oblačil in opreme. V članku motoristična oblačila od glave do pet si lahko preberete, katera so pomembna za vaše udobje. Tukaj je nekaj smernic, kako se pravilno obleči glede na vremenske razmere:

 1. Dež:
  • Vodoodporna oprema: Vlagajte v kakovostne dežne kombinezone ali jakne in hlače, ki so posebej zasnovane za motoriste. To vam bo pomagalo ostati suhem tudi v močnem dežju.
  • Pokrivala za čevlje: Dežni škornji ali vodoodporna pokrivala za čevlje bodo preprečila, da bi voda prodrla v vaše škornje.
  • Rokavice: Vodoodporne rokavice so ključnega pomena, da ohranite suhe in tople roke.
  • Vizir ali zaščitna očala: Uporabite anti-fog tretmaje, da preprečite zamegljevanje.
 2. Mraz:
  • Termalna podoblačila: Oblecite se v plasteh in začnite z termalnim spodnjim perilom, ki bo zadržalo telesno toploto.
  • Tople rokavice in nogavice: Izberite rokavice, ki so dobro izolirane, in nosite tople nogavice.
  • Vetrovka in hlače: Zunanji sloj naj bo vodoodporen in odporen proti vetru.
  • Balaclava ali šal: Ščiti vrat in obraz pred mrzlim zrakom.
 3. Vročina:
  • Zračna oblačila: Oblecite se v lahka in zračna oblačila, ki omogočajo kroženje zraka in odvajanje potu.
  • Oblačila s svetlimi barvami: Svetle barve odbijajo sončno svetlobo in zmanjšujejo absorpcijo toplote.
  • Hidracija: Nosite hidracijski nahrbtnik in redno pijte vodo, da ostanete hidrirani.
  • Zaščita pred soncem: Uporabljajte kremo za sončenje na izpostavljenih delih kože in nosite UV zaščitna očala.
 4. Prelazne vremenske razmere (spomladi in jeseni):
  • Oblačenje v plasteh: Oblečite se v več plasteh, da se lahko prilagodite nihanjem temperature tekom dneva.
  • Zadrga za zračenje: Izberite motoristično opremo z zadrgami za zračenje, ki jih lahko odprete ali zaprete glede na potrebo.

Ne glede na vremenske razmere je pomembno, da vedno nosite osnovno motoristično opremo, kot so čelada, jakna, hlače, rokavice in škornji. Predlagamo vam tudi, da izberete primerno tehnično perilo za motoriste. Te komponente vam bodo zagotovile varnost in zaščito na cesti ne glede na vreme.

Oprema za motoriste
Oprema za motoriste – motoristična guma

Kako se motoristična oprema prilagaja ženskam?

Motoristična oprema, ki je prilagojena ženskam, ni le vprašanje estetike ali modnih odtenkov; gre za ergonomijo, prileganje in funkcionalnost, ki ustrezajo anatomiji in potrebam žensk. Tukaj je razprava o posebnostih motoristične opreme za ženske:

 1. Prileganje in oblikovanje:
  • Prilagojena postava: Ženske običajno imajo drugačno postavo kot moški, zato so kroji za ženske prilagojeni bolj ozkim ramenom, širšim bokom in prsni koš, ki je oblikovan za prsi.
  • Krajše rokave in hlačnice: Glede na povprečno višino žensk je oprema zasnovana s krajšimi rokavi in hlačnicami.
  • Prilagodljivost pasu: Veliko ženskih motorističnih hlač in jakn ima prilagodljive pasove za boljše prileganje.
 2. Materiali in udobje:
  • Mehkejši materiali: Nekateri proizvajalci uporabljajo mehkejše materiale za ženske modele, saj so bolj udobni in se bolje prilagajajo obliki telesa.
  • Lahkotnost: Ženska oprema je pogosto zasnovana tako, da je lažja, ne da bi to vplivalo na zaščito ali varnost.
 3. Zaščita:
  • Prilagojen oklep: Zaščitni oklep v ženski motoristični opremi je oblikovan tako, da ustreza ženski anatomiji, kot so prilagojeni ščitniki za kolena, komolce in prsi.
  • Dodatna zaščita za prsi: Nekateri proizvajalci vključujejo poseben oklep ali blazinice za dodatno zaščito prsi.
 4. Estetika:
  • Barve in dizajni: Čeprav je varnost vedno na prvem mestu, so proizvajalci začeli ponujati več modnih barv in dizajnov, ki so prilagojeni ženskim okusom.
  • Detajli: Dodatki, kot so cvetlični vzorci, elegantne črte ali celo bleščice, so pogosti v ženskih modelih.
 5. Čevlji in škornji:
  • Nizki škornji: Morda boste opazili več nizkih škornjev v ženskih linijah, ki so ne samo modne, ampak tudi funkcionalne.
  • Petke: Nekateri ženski motoristični škornji vključujejo zmerno peto, ki ne vpliva na funkcionalnost, ampak dodaja nekaj dodatne višine in stila.

Če povzamemo, ženska motoristična oprema je zasnovana tako, da ustreza anatomskim, estetskim in funkcionalnim potrebam žensk. Medtem ko varnost ostaja najpomembnejši vidik, je zdaj več možnosti, ki zagotavljajo, da se ženske počutijo udobno, zaščiteno in stilsko na cesti.

Oprema za motoriste
Oprema za motoriste – ženska oprema

Zaključek

Motoristična oprema je ključna kombinacija varnosti, udobja in stila, ki vsakemu vozniku omogoča, da se na cesti počuti zaščiteno in samozavestno. Vlaganje v kakovostno opremo ni samo izraz osebnega stila, ampak predvsem izraz skrbi za lastno varnost in dobrobit. Vsaka vožnja na motociklu postane boljša, ko smo pravilno opremljeni.

Poglej si, kakšno opremo potrebuješ za začetek.