Najboljši domači izdelki iz ognjiča!

domači izdelki iz ognjičaDomači izdelki iz ognjiča so narejeni iz naravnih sestavin. Pri izdelavi ognjičevih izdelkov, običajno uporabljamo olivno olje, kokosovo olje, čebelji vosek in ostale naravne sestavine. Danes se bomo posvetili ognjičevemu olju, ki ga uporabljamo za nego poškodovane kože, ter pri lažjih opeklinah.

Recept za ognjičevo olje je preprost, prav tako poznamo več različnih receptov. Tokrat vam bomo predstavili recept z ognjičevim oljem in šentjanževko in ognjičev piling za telo z ovsom.

Domači izdelki iz ognjiča – ognjičevo olje s šentjanževko

Blažilno olje z ognjičem in šentjanževko lajša sončne opekline in težave pri pasovcu. Sončne opekline je bolje preprečevati kot zdraviti, zato vedno pazimo, da kože ne izpostavljamo močnemu soncu. Če nas vseeno opeče, lahko za lajšanje manjših opeklin uporabimo to blagodejno olje. Vendar previdno! Olja ne smemo nanašati predene gremo na sonce, saj lahko šentjanževka poveča občutljivost na sonce.

Za pripravo olja z ognjičem in šentjanževko, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 žličko macerata ognjiča
  • 1 žličko šentjanževega olja
  • 2 kapljici eteričnega olja sivke

Vse sestavine zmešamo in jih nežno nanesemo na kožo. (a)

Piling za telo z ognjičem 

Preprost recept za piling, ki čisti in pomirja kožo. Uporabili bomo oves, ki se že od nekdaj uporablja za pomiritev in čiščenje suhe kože, saj je z naravnimi polisaharidi, ki v vodi postanejo kot želatina. V tem receptu bomo oves združili z blagim ognjičem in otrobi za piling in poskrbeli, da bo naša koža po uporabi gladka in čista. Za izdelavo pilinga potrebujemo naslednje sestavine:

  • 45 gramov ovsa
  • 20 gramov otrobov
  • 15 gramov ognjičevih cvetov

V vrečko muslina damo oves, otrobe in ognjičeve cvetove. Vrečko na vrhu trdno zavežemo z vrvico in jo privežemo na pipo, tako voda za kopel teče skozi njo. V kadi snamemo vrečko s pipe in z njo zdrgnemo kožo, predvsem suhe predele. Piling za telo spodbuja krvni obtok in lušči odmrle kožne celice.

S tem dosežemo zdrav in sijoč videz kože. Uporaba pilinga na občutljivi koži ali ekcemu lahko stanje še poslabša. V tem primeru je bolje, če posežemo vlažilni ali protivnetni kremi, primerna je tudi ognjičeva krema.