Ličenje in suhe oči: ali spadata skupaj?

Če imate suhe oči, si ne želite nič drugega kot to, da bi bili vašim očem prijetno. Morda ste že bili pri zdravniku, ki vam je svetoval kapljice za oči, posebna mazila ali morda celo operacijo, s katero bi se s posebnimi čepki blokirala vaša solzna izvodila. Toda ali ste vedeli, da je morda ličenje krivo, da pri vas občutek suhih oči ne mine? Preden obupate nad težavami, poskusite še z izogibanjem ličilom ali drugačnimi načini ličenja. Ličila, ki se uporabljajo v neposredni bližini oči, kot sta črtalo in maskara, lahko kontaminirajo vaše solze in poslabšajo simptome suhih oči.

ličenje in suhe oči
Kaj je značilno za bolezen suhih oči?

Suhe oči postajajo del vsakdana vedno več ljudi. Nekateri imajo težave samo v določenem delu leta ali času v dnevu, drugi se z boleznijo spopadajo kronično. Morda se bolezen suhih oči sliši kot preprosta težava, a je v bistvu precej zapletena bolezen s široko paleto simptomov, vzrokov in možnosti zdravljenja. Več o njej si lahko preberete na suhe oči www.mojeoko.si.

Solze in njihova vloga pri bolezni suhih oči

Solze so za oči izjemnega pomena. Poleg vlaženja naše očesne površine solze celicam na očesni površini prinašajo tudi hranila in jim pomagajo odstraniti odmrle celice in druge nečistoče.

Solze so sestavljene iz treh slojev. Zunanji sloj vsebuje maščobe, ki jih proizvajajo Meibomove žleze na skrajnem robu zgornjih in spodnjih vek. Maščobni sloj upočasni izhlapevanje solz z očesne površine. Srednji vodni sloj proizvajajo solzne žleze, ki se nahajajo v zgornjem zunanjem delu očesne jamice. Solze nastajajo v zunanjem delu očesa, potem pa se razporedijo proti notranjemu delu očesa, kjer odtečejo. Notranji del iz sluzi proizvajajo celice roženice. Zaradi njega se lahko solze enakomerno razporedijo po očesni površini.

Kateri so vzroki za pojav suhih oči?

Na pojav bolezni vplivata predvsem dva dejavnika:

  • solzni sistem ne proizvaja dovolj solz;
  • solze so slabe kakovosti in ne vlažijo dovolj oči.

Bolniki svoje simptome opisujejo kot nelagodje v očeh, bolečina, občutek tujka, utrujene, rdeče, otečene in srbeče oči, prekomerno solzenje, občutljivost na svetlobo in spremembe v kakovosti vida.

Če se suhih oči ne zdravi, lahko pride celo do poškodbe očesne površine in v skrajnem primeru izgube vida. Suhe oči so lahko tudi prvi znak sistemskih bolezni, npr. težav s ščitnico, Sjögrenovega sindroma ipd., zato je pomembno, da se njihov vzrok odkrije čim prej.

Kako se bolezen lajša?

Najpogosteje se za lajšanje težav s suhimi očmi uporabljajo kapljice za oči, ki jih imenujemo tudi umetne solze. Kapljice naj bodo kar se da naravne in naj vsebujo hialuronsko kislino ter snovi za zaščito očesne površine. Bodite pozorni predvsem na to, da ne vsebujejo konzervansov, saj so ti lahko nevarni za očesno površino in pri dolgotrajni uporabi še okrepijo občutek suhih oči.

Svetujemo vam tudi, da za dobrobit oči upoštevate splošna načela za zdravje oči in veliko pijete, se prehranjujete zdravo in tudi v oblačnem vremenu nosite sončna očala.

Kako ličenje vpliva na suhe oči?

Na leto v Sloveniji zapravimo na milijone evrov za ličila, izdelke za nego in parfume. Želimo si izgledati kar najbolje, a včasih pozabimo, da ti izdelki za nas niso povsem neškodljivi. Oči so eden najbolj občutljivih organov telesa, zato je pomembno, da jih ščitimo pred škodljivimi dejavniki iz okolja.

Ličila, ki jih nanašamo na oči, lahko se poslabšajo simptome suhih oči, a uporabljamo jih skoraj vsak dan. A zakaj ličenje slabo vplivajo na bolezen suhih oči? Izkazalo se je, da ličila stanjšajo zunanji sloj solznega filma, ki vsebuje maščobe, zato solze hitreje izhlapijo z očesne površine.

Znanstveniki so v študiji odkrili, da je za oči veliko slabše, če se črtalo nanaša na rob veke pod trepalnicami, saj delci ličila veliko hitreje zaidejo v solzni film. V roku petih minut je v solze zašlo 15 do 30 % več delcev pri tistih udeležencih raziskave, ki so črtalo nanesli pod trepalnice, v primerjavi s tistimi, ki so ga nanesli nad nje.

ličenje s črtalom za oči lahko povzroči suhe oči
Nasveti za nanos ličil, prijazen do oči

Če nočete, da bi ličila še poslabšala vaše težave s suhimi očmi, vas vabimo, da pri ličenju upoštevate spodnje nasvete.

Nanašanje ličil

Ličenje trepalnic naj zajema zgolj področje nad linijo trepalnic. Maskaro nanesite samo na konice in ne h koreninam. Najbolje, da jo nanesete samo na zgornje trepalnice.

Ličil nikoli ne nanesite na skrajni rob vek, kjer se nahajajo žleze lojnice, saj bi jih lahko zamašili in ne bi mogle več opravljati svojega dela in v solzni film izločati potrebnih maščob.

Če proti suhim očem uporabljate kapljice za oči, jih v oči vkapajte 15 do 30 minut, preden se naličite.

Odstranjevanje ličil

Preden se odpravite spat, nujno odstranite ličila. Če zaspite z ličili, so posledice lahko hude. Zamašijo se lahko žleze lojnice v očesnih vekah, pojavijo pa se lahko tudi infekcije.

Uporabljajte odstranjevalec ličil na osnovi gela, ki ne vsebuje parabenov in olj. Pazite, da ne zaide v oči, saj jih lahko tako še bolj razdražite.

Izogibajte se sredstev, ki vsebujejo mineralna olja, natrijev lauril sulfat in diazolidinil urejo. Sicer dobro odstranjujejo ločila, a so znani po tem, da lahko dražijo oči.

Oči dobro očisti tudi otroški šampon in čista bombažna blazinica ali mehka krpa, kar prepreči, da bi se izvodila oljnih žlez zamašila.

dekle si odstranjuje ličila, da bi preprečila suhe oči
Ličila in higiena

Izrednega pomena je, da so ličila čista pred nanosom, saj se tako izognemo infekcijam. Pred uporabo ošilite svinčnike, da se znebite zgornjega sloja bakterij. Operite vse čopiče in uporabljajte pokrove, da ostanejo čisti. V trgovini se izogibajte uporabi vzorčkov.

Ne uporabljajte istega svinčnika za ličenje ust in oči. Nikomur ne posojajte svojih ličil ter jih ne uporabljajte po pretečenem roku uporabnosti. Najbolje je, da odprta ličila zavržete v roku šestih mesecev – označite jih s flomastrom in nanje zapišite datum odprtja.

Kadar imate vnete oči, se ne naličite, in obiščite svojega osebnega zdravnika. V tem primeru zavrzite vsa ličila in kupite nova, ko vam zdravnik dovoli, da se začnete ponovno ličiti.

Preden začete z ličenjem, si vedno umijte roke. Ne brišite ličil s slino, saj lahko na ta način prej pride do infekcije.

Če slabo prenašate ličila, poiščite alternative

Če se pri vas bolezen suhih oči kaže v tako hudi obliki, da ličil na očeh ne morete nositi, vam svetujemo, da poudarite druge dele obraza, npr. usta ali lica. Tako boste poudarili svojo naravno lepoto in pri tem ne ogrozili svojih oči. Dobra alternativa maskari je tudi plastičen oblikovalec trepalnic, ki bo učinkovito odprl vaš pogled.

 

Povzeto po eyecare.com.