Koliko stane izobraževanje za SEO

Cena izobraževanja za SEO se zelo razlikuje od tega kdo vas izobražuje, iz katere države prihaja tisti, ki vas izobražuje in pa tudi od tega kateri del SEO optimizacije se želite naučiti. Poleg tega pa je cena za izobraževanje za SEO odvisna tudi od tega kakšen način izobraževanja izberete. Drugače stane SEO tečaj, knjiga o SEO, obisk predavanja ali pa SEO mentor.

Zraven vsega zgoraj naštetega večina ljudi smatra, da dražje kot je izobraževanje za SEO, to avtomatsko pomeni, da je izobraževanje tudi bolj kakovostno. Kar pa ni nujno res, ker čeprav načeloma vsepovsod v svetu velja, da so dražje stvari bolj kakovostne, to s pridom izkoriščajo tudi tisti, ki sicer ne ponujajo kakovostnih stvari, jih pa drago zaračunajo.

Žal, da bi prišli do “poštene” cene za izobraževanje v SEO, ne boste prišli na ta način, da kar vprašate koliko stane izobraževanje za SEO, ker vsi ponudniki SEO izobraževanj, ponujamo te pod različnimi pogoji, izhajamo iz različnih držav, pa tudi način podajanja znanj o SEO, imamo različen.

Če želite se priti do sprejemljive cene za SEO izobraževanje, vam raje predlagam, da si pred sklenitvijo sodelovanja za SEO, postavite nekaj iztočnic, kaj sploh pri spletni optimizaciji, se želite naučiti, kak način izobraževanja je za vas najbolj primeren in koliko časa ter dela ste pripravljeni vložiti v izobraževanje.

Tudi ne pozabiti, da se precej stvari na področju SEO optimizacije lahko naučite sami.

Verjetno najtežje pri SEO optimizaciji je “ujeti” koncept izvajanja nalog, ki prinašajo rezultate, medtem, ko se “tehničnih” SEO pravil, verjetno lahko naučite od drugih.

Spodaj so podrobneje predstavljeni nekateri predlogi, če želite priti do, za vas, sprejemjive cene, za SEO izobraževanje

Podrobnosti o tem kaj zajema optimizacija spletnih strani najdete na povezavi.

Kakšen način izobraževanja za SEO bi vam najbolj ustrezal

Kot rečeno, se lahko za SEO izobrazite na 100 milijonov različnih načinov. Enim bolj ustreza, da poslušaje podcaste, drugim (npr. tistim, ki bolj manjka SEO motivacija) bolj ustreza, da jih nekdo motivira k izvajanju nalog (tem bi verjetno ustrezal kak dober video motivacijski posnetek), tretji potrebujejo živi stik z mentorjem, četrti imajo rajši kak seminar, pet pa mogoče raje prebirajo kakšno knjigo o SEO optimizaciji (na plaži).

Cena za izobraževanje se v tem primeru, sigurno razlikuje. Generalno gledano, se mi zdi, da so najdražja SEO izobraževanja tista, kjer imate ob izobraževanju “živo pomoč” oz. mentorja, pa tudi tu se ponudniki med seboj razlikujejo. V tujini in za izvajanje SEO za tuje, največje trge, je verjetno pričakovati, da bo cena izobraževanja za SEO najvišja, a to ne pomeni, da drugod o spletni optimizaciji, izobražujemo slabo.

Najbrž ni narobe pri iskanju ponudnika in načina za SEO izobraževanje tudi pomisliti na to, na katerem trgu boste kasneje izvajali SEO optimizacijo, ker bo sigurno efekt izobraževanja drugačen, če boste kasneje SEO izvajali na najzahtevnejših trgih (in potrebujete specialista) ali, če boste SEO izvajali na manj zahtevnem trgu. Pri čemer se zahtevnost trga ne meri zgolj skozi geografsko komponentno, ampak tudi skozi zahtevnost panoge (niše), v kateri nameravate tržiti s pomočjo SEO optimizacije.

Več: Kaj je SEO

Izjava udeleženca izobraževanja za SEO, ebonitete.si

Izobraževanje za SEO je sestavni del uspeha učinkovitega nastopa in prodaje na Googlu, zdaleč najbolj učinkovit vložek v znanje o spletni optimizaciji, pa prinaša najem SEO mentorja, ki z vami dejansko dela na optimizaciji vaše spletne strani. Sproti in s tempom kot ga diktira vaša stran spletnega nastopa (marketing, prodaja, itd…). Za našo spletno stran (ebonitete) smo nasvete za SEO optimizacijo slišali iz nešteto “ust”, na koncu smo se odločili za SEO mentorja, kjer smo ocenili, da bomo v prvi vrsti, pridobili praktična znanja in izkušnje iz SEO.

Ali vam je pomembno, da pridobite kak SEO certifikat (npr. za iskanje bodoče službe na področju SEO)

Cena izobraževanja za SEO je pogosto tudi odvisna od tega v kakšne namene nameravate pridobiti SEO znanja. Če vam ta znanja služijo za to, da si boste naprej iskali službo v npr. neki SEO agenciji, verjetno ni narobe, če med ponudniki izobraževanj, izberete takšne, ki so mednarodno prepoznani in, če za vašim pridobljenim znanjem stoji kak, uveljavljen certifikat za SEO, čeprav zna to ceno izobraževanja za SEO, precej podražiti.

Po drugi strani, je treba vedeti, da boste verjetno največ znanj o SEO pridobili tako, da dejansko sami poskušate uvrstiti neko spletno stran na prvo stran Googla in jo tam obdržati, s čimer boste pridobili izkušnje, ki bodo verjetno odigrale pomembnejšo vlogo pri pogovorih za SEO, v bodoče – kot katerikoli SEO certifikat, ki ga utegnete pridobiti.

Načeloma je res najboljši SEO certifikat lastna praksa in izkušnje, sicer pa je tečajev za SEO, ki izdajo najrazličnejša potrdila, da ste uspešno opravili nek SEO tečaj, na trgu nešteto.

Je pa tako, da, če v SEO nameravate iskati službo, se utegnejo za vaše SEO certifikate zanimati kvečjemu tisti, ki sami v SEO niti niso najbolj podkovani, ker bo tiste, ki so, verjetno bolj zanimala vaša dosedanja SEO praksa.

Za kateri del SEO potrebujete izobraževanje

Glede na to, da se SEO optimizacija loči na različne dele (nekateri govorijo o onpage, offpage, tehnični optimizaciji, posebej pa uvrščajo tudi strukturiranje podatkov, core web vitals, analize ključnih besed, itd,…), vas utegne SEO izobraževanje tudi različno stati glede na potrebe SEO znanj, ki jih iščete.

Osnovne SEO tečaje s ponavadi vključenim SEO copywritingom, ki je največkrat sestavni del izvajanja SEO optimizacije, ponujajo praktično vsa izobraževanja, ki vključujejo optimizacijo spletnih strani, sicer boste pa za specifične SEO potrebe in znanja najbrž morali poiskati specialiste (in najbrž tudi bolj globoko seči v denarnico).

Težava pri iskanju ustreznega ponudnika SEO znanj ni v tem, da jih ne bi bilo, ampak v tem, da jih je preveč, pri tem pa ne morete biti 100% prepičani, da so najdražji tudi avtomatsko najboljši.

Razlika v ceni za SEO izobraževanje je tudi v tem kdo uči optimizacijo spletnih strani in ima dober SEO marketing (ter je ekstra dobro poznan) ter kdo uči SEO optimizacijo, a svojih znanj ne razglaša na dolgo in široko (ker pač SEO znanja uporablja za nekatere lastne spletne strani, na katerih pač izvaja SEO optimizacijo).

Kolikor sam spremljam, so SEO izobraževanja za najzahtevnejše trge vredna tudi po 1000 in več evrov. Samo za primerjavo, na našem, zelo malem trgu v Sloveniji, so okvirne cene za izobraževanje v SEO, okrog 250€ na mesec, povprečna online izobraževanja z mentorji pa trajajo cca. 6 mesecev.

Izjava udeleženca SEO izobraževanja, spletna trgovina sedežne garniture Pohištvo123.si

Na področju prodaje pohištva in sedežnih garnitur, kjer sami prodajamo že vrsto let, smo pomoč pri spletni optimizaciji, iskali predvsem na področju offpage SEO znanj, saj smo onsite SEO znanja v našo spletno trgovino sedežne garniture Pohištvo123.si, implementirali s pomočjo lastnega kadra. Glede na to kako široko je področje spletne optimizacije, lahko zanesljivo zatrdimo, da je pri izobraževanju za spletno optimizacijo, smiselno iskati specifična znanja iz SEO in ne splošnih znanj, ki jih tako ali tako, dobite največ na internetu, danes že povsem brzeplačno.

Dodatne informacije:

Eden izmed najbolj praktičnih napotkov za ustrezno pridobitev znanj iz področja spletne optimizacije, je tudi, da poskušate znanja o optimizaciji spletnih strani, pridobiti tako, da opazujete kako se SEO optimizacije za Google, lotevajo vaši konkurenti na Googlu. Če ste slučajno v panogi promocijskih daril in artiklov, nuno poglejte kako SEO izvajajo na spletni strani Euroton. Enostavno vrhunsko.