KO NASTOPI ČAS ZA ELEKTRIČNO KOLO

Se še spomnite svojih prvih nekaj metrov, prevoženih s kolesom? Še ohranjate v spominu svoje prvo kolo? Nedvomno je učenje vožnje s kolesom eden najpomembnejših podvigov, ki je od vsakogar od nas zahteval kar nekaj poguma, potrpežljivosti in vztrajnosti. Gre za dolgotrajen proces, v katerega morajo tako otrok, kot tudi starši, vložiti veliko dobre volje. Pri tem velja poudariti, da natančne starostne meje ni mogoče določiti, kajti nekateri otroci se vožnje s kolesom naučijo hitreje kot drugi, tako kot velja za začetek plazenja ali hoje. V splošnem obstaja prepričanje, da naj bi se otroci vožnje s kolesom naučili približno do petega leta starosti. Eden temeljnih pogojev za kolesarjenje je vzdrževanje ravnotežja, zato v podjetju kolesa NewBike vsem staršem svetujemo, da pred začetkom učenja vožnje s kolesom svoje otroke najprej navadijo vožnje s poganjalcem. V primerjavi s kolesom se razlikuje predvsem po načinu poganjanja, kar je tudi najočitnejša razlika. Poganjalec namreč nima pedalov, kajti poganja se ga z nogami. Velika prednost je tudi v tem, da ga lahko otroci začnejo uporabljati že okoli drugega leta starosti in tako zelo hitro pričnejo z razvojem ravnotežja, koordinacije gibov in drugih motoričnih spretnosti, ki so pomembne za vožnjo s kolesom. V zvezi z uporabo poganjalca govorijo številne pozitivne izkušnje staršev, ki enotno pričajo o zabavnejšemu in hkrati hitrejšemu načinu osvajanja kolesarskih spretnosti. Zanimiva je ugotovitev, da je vožnja s poganjalcem tudi veliko bolj varna, kar gre pripisati dejstvu, da ima otrok ves čas noge na tleh in so tako možnosti padca zaradi pomanjkanja ravnotežja veliko manjše. Učenje vožnje bo za vašega otroka učinkovitejše, hkrati pa bo pridobil na samozavesti ter osvojil prosti tek, zavijanje in zaviranje. Prehod na klasično kolo bo tako veliko lažji, saj bo otrok dobil ustrezen občutek za nadzor nad vožnjo in krmiljenjem. Zahvaljujoč izjemno razvitemu ravnotežju, otroci, ki so se vožnje pričeli učiti na poganjalcu, običajno tudi nimajo težav pri učenju vožnje s kolesom. Pri tem vselej poskrbite za varnost, kar vključuje uporabo čelade in ščitnikov za komolce ter kolena.

Ko nastopi trenutek, da lahko vaš otrok prvič sam sede na kolo, je najbolj pomembno predvsem spoznavanje vsaj osnovnih načel vožnje. Če je že vešč uporabe poganjalca, bo zelo hitro osvojil tudi gibanje na kolesu. V nadaljevanju je potrebna osvojitev zaviranja, ki se razlikuje glede na model, kajti poznamo zaviranje z zavorami, ki so nameščene na krmilu, in sistem zaviranja s premikom pedalov v nasprotno smer, katerega med drugim najdemo tudi na vsakem električnem kolesu. Za učinkovito in varno zaviranje mora biti otrok dovolj mišično okrepljen v rokah. Sledi navajanje na dvig nog med vožnjo, pri tem pa mora otrok pozorno gledati v smeri vožnje in paziti na dogajanje okoli sebe. Hitro se lahko zgodi, da ga zanese in pade, zato naj nog ne dvigne previsoko, da bo lahko še vedno sestopil na tla. Izredno pomembno je, da za učenje vožnje s kolesom izberete pravo okolje, kot je asfaltirano parkirišče, na katerem ni prometa ali drugih ovir. Ko bo vaš otrok postal dovolj suveren za vožnjo v prostem teku, se lahko lotite učenja zavijanja. Za začetek bo zadostovalo blago zavijanje v levo in desno smer, kasneje pa lahko vožnjo otežite s postavitvijo stožcev in otroku pripravite poligon, s pomočjo katerega bo še izpopolnil svoje kolesarske sposobnosti. Najzahtevnejši korak predstavlja prvi zagon, za kar pa se mora otrok počutiti dovolj stabilno, varno in obenem sproščeno. Najprej mora dvigniti eno nogo in jo postaviti na pedalo, ki mora biti višje od drugega. Samo tako bo imel namreč dovolj moči, da bo lahko pedalo potisnil v smeri navzdol. Z osvojitvijo tega giba, se bo potrebno lotiti poskusa dviga še druge naloge, kar predstavlja izredno zahtevno nalogo. Skladno s tem bo potrebna velika mera potrpežljivosti, kajti le tako si bodo otroci prve kolesarske trenutke zapomnili kot pozitivno izkušnjo.

Da bi otrok postal samostojen voznik, bo po osvojenih vseh zgoraj navedenih veščinah, potrebne tudi precej vaje. Pri tem morate ves čas biti ob njem, lahko mu nudite tudi oporo, kot je držanje za sedež pri zagonu pedal. Hoja ali tek poleg njega sta potrebni toliko časa, dokler ne začutite, da se lahko pelje povsem sam. Vaša naloga je, da vselej skrbite za uporabo zaščitne opreme in otroka že zelo zgodaj podučite, da je čelada nepogrešljiv del kolesarske opreme. Pomembno je, da je glede na otrokov obseg glave ustrezne velikosti, biti pa mora tudi ravno prav pripeta, da ni preveč ohlapna ali pretirano zategnjena, kar ga bi pri vožnji lahko oviralo. Vsekakor so dobrodošli tudi ščitniki, s katerimi ne boste preprečili samo odrgnin kože ob morebitnem padcu, temveč boste zmanjšali možnosti za nastanek težjih poškodb sklepov, kot so kolena in komolci. Izredno pomembna je izbira kolesa, pri velikosti pa se ravnamo na višino otroka, kajti med sedenjem na sedežu se mora s prsti na nogah še vedno dotikati tal. Priporočljiv je nakup takšnega kolesa, pri katerem bo na krmilu nameščena penasta zaščita, ki bo močno prispevala k varnosti med padci ali nenadnim zaviranjem. Pred odpravljanjem na prve kolesarske izlete, ko boste tudi sami sedli za krmilo vašega sodobnega električnega kolesa, se morate prepričati, da je otrok psihično in fizično pripravljen, še pomembneje pa je, da izraža dovolj veliko samozavest in predvsem veselje do kolesarjenja. Otrok se mora namreč na kolesu počutiti varno in biti prepričan v svoje sposobnosti. Za začetek izberite krajše poti, ki so prometno čim manj obremenjene. Le tako boste namreč pri svojem otroku dosegli, da bo vzljubil kolesarjenje, kar je tudi nedvomno največji uspeh, ki ga lahko dosežete.