Kako kapljice za oči pravilno uporabljati?

Kapljice za oči je treba uporabljati pravilno, da bi zagotovili učinkovito zdravljenje in se izognili izgubam dragocenega pripravka. Berite dalje za podrobnosti o pravilnem postopku vkapavanja, da boste predpisane ai kupljene kapljice vedno izkoristili do maksimuma.

dama mora uporabljati kapljice za oči

Kako lahko zaradi nepravilne uporabe pride do nepotrebnih izgub kapljic za oči

Kapljice za oči lahko zdravniki predpišejo zaradi številnih bolezenskih stanj, zaradi manjših težav pa jih lahko kupite tudi v lekarni brez recepta. Zdravniki jih lahko predpišejo v primeru alergij, suhih oči, virusnih ali bakterijskih okužb ali drugih resnih bolezenskih stanj oči, kot je glavkom.

A treba se je zavedati, da če kapljic za oči ne apliciramo pravilno, morda ne bomo izkoristili vseh blagodejnosti zdravila. Če kapljica ne pade neposredno v oko, se bo zakotalila po licu navzdol ali stekla v solzni kanal. Kapljica bo po nepotrebnem izgubljena.

A to je mogoče preprečiti, če znamo kapljice za oči pravilno aplicirati.

Kako pravilno aplicirati kapljice za oči

Najpomembneje je, da na spodnjo veko rahlo pritisnete in povlečete navzdol ter navzven, da nastane žep. Pri tem vsebnik s kapljicami obrnite na glavo in ga stisnite. Če tega ne zmorete, je dobra rešitev, da se poskusite uleči in nato povlecite spodnjo veko, da oblikujete žepek. Vsekakor pa je najlažje, če vam kapljice aplicira nekdo drug.

Kakorkoli že boste aplicirali kapljice, si je vredno zapomniti, da se kapalka pod nobenim pogojem ne sme dotikati očesa ali vaših prstov. Dotik lahko kontaminira pripravek in ta ni več sterilen ter je zato neprimeren za uporabo. Pomislite, če imate kakršno koli vnetje, se mikrobi prenesejo na konico vsebnika in nato v pripravek. Precejšnja smola, če želimo čim prej ozdraveti.

Zavedajte se tudi, da kapljic za oko ne smete nikoli z nikomer deliti. Sledite navodilom na etiketi in prosite farmacevta, če potrebujete dodatna navodila, kako jih uporabljati. Večino kapljic za oči je treba shranjevati na hladnem in suhem mestu.

Pozorni bodite tudi na dovoljeno trajanje uporabe. Večino lahko uporabljamo samo do tri mesece po odprtju stekleničke, razen če je na etiketi navedeno drugače. Uporabnost kapljic za oči je odvisna od vsebnosti konzervansov. Če pripravek ne vsebuje konzervansov, ga lahko uporabljate tudi dlje. O prednostih in slabostih uporabe kapljic v pripravkih za oči lahko več preberete na portalu z zdravju oči Mojeoko.si.

kapljice za oči - vkapavanje

To je ntančen postopek vkapavanja kapljic za oči

Na primeru kapljic za oči Thealoz Duo, ki se uporabljajo za pomiritev suhih in razdraženih oči, za vlaženje kontaktnih leč ali pred in po operacijah oči, bomo prikazali, kakšna je pravilna uporaba kapljic. Sledite 7 korakom, da boste kapljice za oči vedno uporabljali pravilno:

 1. Preden si v oči vkapate kapljice, si vedno najprej umijte roke.
 2. Steklenico pretresite, če je to navedeno na etiketi. Če je vsebina plastenke močno ohlajena, jo med dlanmi segrejte na sobno temperaturo.
 3. Nagnite glavo nazaj in poglejte navzgor. S palcem in kazalcem nežno pritisnite na spodnjo veko in jo povlecite navzdol, da med zrklom in veko nastane žepek.
 4. Pazite, da kapljico iztisnete v žepek oz. prostor med zrklom in veko, in ne neposredno v oko.
 5. Nežno zaprite oko in pritisnite na kotiček očesa ob nosu. Kakšno minuto ali dve imejte oči zaprte, da se zdravilo absorbira in ne zaide v solzni kanal.
 6. Če si morate aplicirati še kapljico kakšnega drugega zdravila, počakajte vsaj 5 do 10 minut, da se prva kapljica ne izpere iz očesa. Prostor med zrklom in veko namreč ni velik in novo zdravilo bi lahko izpodrinilo staro, zato zdravljenje ne bi bilo uspešno.

Natančen postopek vkapavanja kapljic za oči si lahko ogledate v videoposnetku na tej povezavi.

Kaj pa, če uporabljate mazilo za oči?

Marsikdaj zdravnik za lajšanje očesnih tegob predpiše tudi mazilo za oči. Pomembno je, da ga znate pravilno uporabljati, da bo zdravljenje učinkovito. Sledite postopku v nadaljevanju:

 1. Preverite nalepko na mazilu, da vidite, ali ga je potrebno shranjevati v hladilniku. Smiselno je, da o tem povprašate tudi zdravnika ali farmacevta.
 2. Poskrbite, da boste stekleničko ali tubo takoj po uporabi vedno zaprli. Nikoli ne brišite ali izpirajte konice kapalke, da preprečite kontaminacijo.
 3. Marsikatera mazila za oči povzročajo zamegljen vid. To je normalno in bi moralo izginiti v nekaj minutah.
 4. Pomembno je, da med uporabo mazil za oči nikoli ne nosite kontaktnih leč, razen če vam tako naroči zdravnik.
 5. Če vam je naročeno, da hkrati uporabite kapljico za oko in mazilo za oko, najprej uporabite kapljico za oči, počakajte nekaj minut in nato uporabite mazilo.

Vsak, ki je kdaj uporabljal kapljice za oči, ve, da je apliciranje včasih lahko precej težko. Verjamemo, da vam bo z našimi navodili odslej lažje. Imejte jih pri roki, kadarkoli ste kupili ali so vam bile predpisane kapljice za oči.