Kaj kupiti – pametno uro ali pametno zapestnico?

Pametna ura vs zapestnica

Če iščete fitnes sledilnik ali pametno uro, boste najprej opazili, da obstaja veliko izbire. Ko izbirate standardno uro, ki samo prikazuje čas, svojo izbiro temeljite predvsem na slogu in izgledu, ko pa morate izbirati med pametno uro ali merilnikom telesne pripravljenosti oziroma pametno zapestnico, svojo izbiro temeljite na funkcijah, ki vas zanimajo.

Če se sprašujete, ali bi raje imeli pametno uro ali merilnik telesne pripravljenosti, je tukaj kratek pregled, v čem se razlikujeta, katere funkcije ima vsaka in kaj morate upoštevati, preden se odločite. Če ste resen navdušenec nad fitnesom, vas bo morda zanimala ura GPS, zato si bomo ogledali tudi te.

Kakšna je razlika med pametno uro in pametno zapestnico (merilnikom telesne pripravljenosti)

Pametna zapestnica je zasnovana tako, da spremlja vaše zdravje in vadbo. Pametna ura pa poleg tega, da spremlja, zdravje in aktivnosti, spremlja tudi vašo telesno pripravljenost in vam pošilja sporočila in posreduje klice. Med obema je sicer veliko podobnosti, vse pa je seveda odvisno od modela ure oziroma zapestnice, ter tega kaj vse omogoča. Najdete lahko tudi pametne zapestnice, ki prikazujejo besedila in obvestila o aplikacijah na vašem zapestju tako kot pametna ura, vendar je namen sledilnika telesne pripravljenosti osredotočiti se na spremljanje vašega zdravja in dnevne aktivnosti. Tako kot pametna zapestnica vas bo pametna ura obveščala o tem, koliko korakov ste naredili, razdalji, ki ste jo premagali, kalorijah, ki ste jih porabili, nekatere pa vam bodo podale tudi srčni utrip 24/7. Ljudje izberejo pametno uro namesto merilnika telesne pripravljenosti, da lahko ostanejo povezani s svojimi sporočili, klici, e-pošto in drugimi posodobitvami družbenih medijev. Prav tako imajo pametne ure po večini večje zaslone katere je možno prilagajati svojim potrebam in menjati videze ter ozadja.

Vgrajen GPS ali povezan GPS (A-GPS)

Ko začnete iskati pametno zapestnico ali pametno uro, je ena od ponujenih funkcij GPS. GPS (Global Positioning System) lahko locira kjerkoli na svetu, zahvaljujoč procesu, imenovanemu triangulacija. Triangulacijo določajo sateliti in za natančno sledenje vam signal odbija naprej in nazaj, medtem ko tečete, hodite, kolesarite ali pohodite. GPS je lahko zelo natančen in je odlična funkcija, če želite videti zemljevide, kje ste tekli med tekom, ali če želite natančnejšo predstavo o svoji hitrosti ali razdalji teka.

Ena stvar, ki jo morate upoštevati, če vas zanima GPS, je, da je na voljo kot vgrajen GPS, ali kot povezan GPS (A-GPS). Vgrajeni GPS omogoča natančno sledenje vaši razdalji in načrtuje vaše poti kar v uri, tako da med tekom ne potrebujete telefona. S povezanim GPS bo pametna zapestnica ali ura uporabljala GPS vašega telefona. Tako bo ura ali zapestnica še vedno lahko spremljala vas in vašo aktivnost, vendar boste morali imeti med aktivnostjo vedno s seboj svoj telefon. Na trgu lahko najdemo tako GPS ure kot tudi pametne zapestnice z vgrajenim GPS-om, vendar so slednje bolj redke.

Zakaj izbrati pametno zapestnico?

pametna zapestnica

S pametno zapestnico lahko spremljate vsak korak, tek in vadbo. Če je vaš glavni cilj zelo podrobno beleženje podatkov o vašem zdravju in telesni pripravljenosti, je lahko sledilnik telesne pripravljenosti odlična izbira.

Pametne zapestnice so enostavne za uporabo in enostavni za nošenje

Pametne zapestnice so večinoma precej tanke, lahke in izdelane iz materialov, odpornih na vodo in znoj, tako da so kos vadbi v vseh vremenskih razmerah. Nekateri merilniki telesne pripravljenosti imajo majhne zaslone na dotik, drugi pa so oblikovani kot ura z gumbi, ki jih lahko pritisnete za pomikanje po svojih podatkih.

Pametna zapestnica spremlja vse vaše dnevne aktivnosti

Ste šli z vrta nazaj v hišo? Vaš merilnik telesne pripravljenosti bo štel te korake. Ste se povzpeli po 10 stopnicah, da ste prišli v službo? Sledilnik telesne pripravljenosti bo spremljal vašo celodnevno aktivnost, kar pomeni vaše korake, razdaljo, višino in kalorije, ki ste jih porabili med to aktivnostjo.

Če imate pametno zapestnico z naprednimi funkcijami, boste lahko izbrali profile vadbe po meri, kot so pohodništvo, HIIT vadba in vadba z utežmi, ter jim sledili. Odvisno od tega, katero pametno zapestnico izberete, boste morda lahko spremljali tudi plavanje, nekateri sledilniki pa ponujajo sledenje več športom, če se med dnevno vadbo ukvarjate z različnimi športi. Veliko različnih vrst merilnikov telesne pripravljenosti bo spremljalo tudi vaš spanec, tako da ga lahko nosite vso noč in vidite, koliko ur REM in lahkega spanja imate. Kot je bilo že omenjeno malo prej, obstajajo tudi pametne zapestnice z vgrajenim GPS-om.

Pametne zapestnice ki merijo srčni utrip in imajo vgrajen GPS

Čeprav je merilnik telesne pripravljenosti navadno enostavnejša naprava kot pametna ura, lahko najdete modele z 24/7 spremljanjem srčnega utripa in vgrajenim GPS-om znamk, kot so Chameleon, Fitbit, Samsung, Garmin…

Zakaj izbrati pametno uro?

hibridna pametna ura

Če si želite naprave, ki vas tako kot vaš telefon obvešča, o vsem kar se dogaja na telefonu in še več, potem je to najverjetneje pametna ura. Nošenje pametne ure je podobno, kot če bi imeli telefon na zapestju. S pametno uro lahko sprejemate in sprejemate telefonske klice, odgovarjate na besedilna in e-poštna sporočila, dobite navodila za pot ali si ogledujete zemljevide in prejemate vse svoje priljubljene posodobitve aplikacij. Hkrati lahko pametna ura spremlja tudi vašo telesno pripravljenost, nekateri modeli pa vam ponujajo vgrajene programe vadbe, ki jim lahko sledite.

Če vam je všeč stil standardnih ur in ne želite nositi zapestnice za fitnes, boste vzljubili pametno uro. Nekatere pametne ure so oblikovane tako, da imajo videz standardne ure in vse funkcionalnosti pametne ure. Nekatere ure imajo črno-bele ali barvne zaslone na dotik, spet druge pa uporabljajo gumbe za pomikanje po vaših možnostih. Večina pametnih ur omogoča prikaz vseh podatkov neposredno na zaslonu ure. Čeprav lahko uro sinhronizirate s telefonom ali računalnikom, boste lahko s pametno uro do istih informacij dostopali na zapestju.

Na splošno je pri pametnih urah možnosti personalizacije precej več kot pri pametni zapestnici. Poleg tega, da imajo pametne ure veliko izbire kar se tiče izgleda ure oziroma watchface-ov, je možno menjati tudi pasove. Pasovi za pametne ure so na voljo v različnih barvah, materialih in velikostih. Ker ima večina pametnih ur univerzalne pasove za ure, je izbira pasu za uro na trgu zelo velika, zato so postali zelo priljubljen dodatek ki veliko doprinese tudi k vašem osebnem slogu. V nasprotju s pametnimi zapestnicami, kjer je menjava paščka pri nekaterih modelih nemogoča, pri drugih pa se ga da zamenjati, vendar je izbira zelo okrnjena.

Namig: tukaj si lahko preberete kako izbrati pravi pašček za uro.

Kateri operacijski sistem naj ima pametna ura?

Tako kot lahko izberete telefon Android ali Apple, lahko izberete tudi pametno uro, ki deluje na operacijskem sistemu Android ali Apple. Apple Watch serija je edina serija pametnih ur, ki jih poganja operacijski sistem watchOS. Na trgu pa je veliko različnih vrst pametnih ur Android, ki poganjajo Googlov Wear OS.

Čeprav se vam ni treba strogo držati iste vrste operacijskega sistema, ki ga poganja vaš telefon, boste morda ugotovili, da nekatere pametne ure delujejo dobro le, če so združene z združljivim operacijskim sistemom. Na primer, nekatere pametne ure vam omogočajo sprejemanje klicev le, če imate telefon s podobnim operacijskim sistemom.

Če izberete uro Wear OS, bi morali imeti možnost naložiti aplikacije, ki delujejo neodvisno od vašega telefona. To pomeni, da lahko še vedno spremljate svojo telesno pripravljenost, vendar lahko telefon pustite doma.

Pametne ure spremljajo tudi vašo telesno pripravljenost

Kot je bilo že omenjeno, vam nekatere pametne ure ponujajo vodeno vadbo po korakih kar na zapestju. Najdete lahko tudi pametne ure z več možnostmi vadbe, da prilagodite, kako spremljate svojo telesno pripravljenost, poleg tega pa bodo sledile vsemu, kar počnejo merilniki telesne pripravljenosti, vključno z razdaljo, koraki, porabljenimi kalorijami in v nekaterih primerih višino.

GPS pametna ura

Tako kot pametne zapestnice imajo tudi pametne ure spremljevalne aplikacije, s katerimi lahko spremljate še več podatkov. Ena največjih razlik med pametno zapestnico in pametno uro je, da lahko svoji pametni uri dodajate aplikacije. Če za spremljanje aktivnosti uporabljate Stravo ali Runkeeper, boste to aplikacijo lahko uporabljali kar na zapestju.

Pametne ure ponujajo spremljanje srčnega utripa in GPS

Obstaja veliko različnih pametnih ur z 24/7 spremljanjem srčnega utripa in z zaslonom na dotik na zapestju lahko spremljate svoj srčni utrip v realnem času. Pametne ure znamk, kot so Suunto, Garmin, Apple, Fitbit in Samsung, ponujajo natančno spremljanje srčnega utripa in vam bodo sčasoma sporočile vaš srčni utrip v mirovanju ter vaše delovanje v različnih območjih srčnega utripa. Nekateri bodo ponudili celo senzor Pulse Ox za spremljanje ravni nasičenosti s kisikom, ura Apple pa ima vgrajen elektrokardiogram za zaznavanje nepravilnega srčnega utripa.

Medtem ko nekatere pametne ure ponujajo povezan A-GPS za spremljanje vaše telesne pripravljenosti, boste našli predvsem športne ure z vgrajenim GPS-om. Natančno lahko spremljajo vaš tempo teka in spremljajo poti, ki jih pretečete, medtem ko nudijo inštruiranje za izboljšanje vaše hitrosti ali vzdržljivosti.

Če ste se torej odločili, da je za vas primerna pametna ura, potem vam predlagam, da si pred nakupom preberete naslednji vodnik: katero pametno športno uro kupiti

Izbrati pametno uro ali pametno zapestnico?

Izbira vsake od teh naprav ima prednosti. Na splošno je merilnik telesne pripravljenosti kot nalašč za nekoga, ki želi osnovno spremljanje telesne aktivnosti ter mu ni ravno važno kakšnega izgleda je nosljiva naprava.

Oseba, ki izbere pametno uro, želi vse funkcije svoje pametne ure imeti na svojem zapestju in obožuje možnost sprejemanja klicev ali odgovarjanja na besedilna sporočila, ne da bi dvignila telefon. Pametna ura bo spremljala tudi telesno pripravljenost, vi pa imate dodaten bonus, da v uro dodate svoje najljubše aplikacije za fitnes, da lahko spremljate svoje vadbe. Seveda pa je GPS pametna ura je popoln pripomoček za resne fitnes navdušence. Z vgrajenim GPS-om in sledenjem telesne pripravljenosti v realnem času boste lahko uporabljali funkcije ure za izboljšanje vaše vzdržljivosti, hitrosti in več.

Tukaj pa si preberite na katerih 6 stvari morate biti pozorni, ko kupujete pametno uro

Preberite si še:

Izbira pametne ure z dolgo življenjsko baterijo: najboljše možnosti na trgu

VIRI:

(1) – WearOS

(2) – GSM arena

(3) – Croma