Filtri za mali servis vašega avtomobila

Filtri za mali servis se menjajo glede na predpisane intervale

Proizvajalci osebnih vozil predpisujejo, da je potrebno enkrat letno opraviti mali servis, ki vključuje menjavo motornega olja in filtrov za osebna vozila. Predpisani servisni intervali so vezani na čas (primer: enkrat letno) ter so odvisni od števila prevoženih kilometrov vozila.  Vsi filtri za mali servis so zelo pomembni za delovanje motorja in vozila in so opisani spodaj.

Filtri za mali servis

Zakaj je menjava filtrov pomembna?

Četudi menimo, da je menjava filtrov nepomembna in nepotrebna, temu še zdaleč ni tako. Vsak filter opravlja določeno nalogo in vsak filter skrbi za določeno funkcijo. Ponavadi so v servisni garnituri za mali servis štirje filtri. To so: filter olja, filter zraka, kabinski filter in filter goriva (ki ga ni potrebno menjati pri nekaterih bencinskih motorjih).

Filter olja skrbi za delovanje motorja, saj ohranja motorno olje čisto. Z redno menjavo oljnega filtra vsekakor srbimo za daljšo življenjsko dobo motorja našega vozila. Redna menjava pomeni enkrat letno. Ob menjavi motornega olja se zamenja tudi oljni filter. V oljnem filtru se naberejo razne nečistoče, kot so prah, saje, razni kovinski delci  in podobno.

Filter zraka oziroma zračni filter > kot pove že njegovo ime > čisti smeti v zraku, ter tako ščiti motor pred poškodbami.

Pri kabinskih filtrih lahko izbiramo med tremi: navadni kabinski filter (bele barve), ogljeni kabinski filter z aktivnim ogljem (temno sive barve) in Frescious Plus – antibakterijski kabinski filter (rumeno zelene barve). Navadni kabinski filter uporabljajo le še nekatera starejša vozila. Ogljeni kabinski filter z aktivnim ogljem je najbolj razširjen pri vseh novejših vozilih.

Filter goriva se pri dizelskih motorjih menja sočasno ob menjavi motornega olja, kar je ponavadi enkrat letno, pri bencinskih motorjih pa običajno pri vsakem drugem ali celo tretjem servisu, odvisno od proizvajalca in tipa motorja v vozilu. Nekateri bencinski motorji imajo Life-time filter, ki pa ga ni potrebno menjati.