Dimenzije kuverte so pomembne

Dimenzije kuverte so pomembne, kajti ne sodi vsaka kuverta za vsako priložnost. Predstavljajte si, da dobite uradni dopis v kvadratni kuverti 15 x 15 cm ali pa poročno vabilo v kuverti z okencem. Verjetno bi malce zavili z očmi in si o pošiljatelju mislili svoje.

Dimenzije kuverte za poročna vabila

Kuverte za poročna vabila so običajno kvadratne oblike, velikosti 14×14 cm ali 15×15 cm. Velikokrat so barvne – vse kaj drugega kot klasična bela barva. Zelo priljubljena je barva šampanjca ali pa bisera. Tovrstne kuverte so pogostokrat tudi v »metallic« barvi, torej v sijoči bisernato beli ali šampanjcu. Druga zelo priljubljena dimenzija kuverte za poročna vabila pa so kuverte A6. Tudi te prednjačijo v omenjenih dveh odtenkih, čeravno si lahko izberete tudi drugo barvo – takšno ki sledi barvnemu tonu vaše poroke.

Kaj pa kuverte z okenci?

Kuverte z okenci so namenjeni za uradno dopisovanje, zato jih ne uporabljajte za osebno korespondenco. Običajno imajo velikost amerikanke in izgledajo zelo formalno. V sebi ne skrivajo nobene posebnosti, saj gre za univerzalni pisarniški izgled. Tovrstne kuverte boste zato zelo težko našli v kakšnem drugem barvnem odtenku kot v belem.(1)

Kuverte lahko izdelate tudi sami

Če nikakor ne najdete primerne kuverte, svetujemo da jih izdelate sami. Potrebujete cca 30 x 30 cm velik list papirja, ki ga zapognete po vogalih. Priporočljivo je, da ima papir na eni strani drugačen potisk kot na drugi, kajti na ta način bo imela kuverta v notranjosti drugačno barvo od zunanjosti. To bo imelo prav poseben čar. Kuverto lahko okrasite še z odtisi, čipkami, izrezki, bleščicami…  Kako kuverto zaprete? Uporabite obojestranski selotejp, po možnosti čim ožjega. Uporabite dobrega, da se ne bo na poti do prejemnika že odlepila.

Dimenzije kuverte so – kot vidimo – pomembne, saj niso vse primerne za vsako priložnost. Zato svetujemo, da se pred nakupom le-teh malce posvetujete s svojimi bližnjimi ali pa celo s trgovcem.