Čaj za pomiritev kašlja s sivko in timijanom

čaj za pomiritev kašlja

Čaj za pomiritev kašlja lahko pripravimo iz različnih zelišč. Med najbolj poznane prav gotovo spadajo timijan, korenina sleza, islandski lišaj, komarček, ozkolistni trpotec in cvetovi sivke. Čeprav so prehladna obolenja in kašelj običajno prisotna v zimskih mesecih, nas lahko trdovraten kašelj spremlja tudi v pomlad in poletje. Poletje pa je čas nabiranja svežih zelišč in to lahko izkoristimo za pomirjanje kašlja.

Čaj iz zelišč lahko pripravimo na več načinov. Glede na vrsto zelišča, učinkovin in želenega učinka, ločimo poparek, prevretek, zavretek in polivek. Z eno besedo vse načine priprave imenujemo čaj, slediti moramo navodilom proizvajalca ali nasvetom zeliščarja, če sami nabiramo zelišča. Običajno pripravljamo čaj kot poparek.  Če nimamo drugačnih navodil, potem prelijemo dve žlici zelišča s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut. Uporabimo lahko posamezno zelišče, ali pa pripravimo čaj iz mešanice zelišč. 

Kako pripravimo čaj za pomiritev kašlja z timijanom in sivko?

Pri trdovratnem in dušečem kašlju, pripravimo čajno mešanico, v katero zamešamo zelišča v naslednjih razmerjih:

  • Timijan, Txyme herba – 50 gramov
  • Cvet sivke, Lavandulaflos – 40 gramov
  • Listi poprove mete, Menthae – 10 gramov

Čajno žličko mešanice poparimo s skodelico vode, pustimo stari deset minut in nato precedimo. Čaj pijemo trikrat na dan po eno skodelico. Za boljši okus mu lahko dodamo majhno žličko medu. čaj pijemo počasi, po požirkih. Kadar pijemo to čajno mešanico zaradi prebavnih težav ali bolečin v želodcu, potem pijemo nesladkanega.

Timijan

Timijan izredno pomaga pri kašlju, saj vpliva na bronhije, tako, da jih razširja. Timijanov čaj tudi zavira rast skoraj vseh bakterij. Glavna učinkovina v timijanu je eterično olje, ki pomaga pri izkašljevanju in utekočinja sluz. Vsebuje tudi timol, ki ga izločamo preko pljuč. Timol deluje antiseptično in antibakterijsko v dihalih, prav tako pomaga pri prebavnih in sečnih organih. Timijan uspešno uporabljamo za lajšanje kašlja, pri bronhitisu in oslovskem kašlju. Pomaga tudi pri obolenjih želodca in črevesja, prežene vetrove in spodbuja prebavo. V kombinaciji s sivko, se vse čudovite lastnosti še okrepijo.

Sivka

Sivkin čaj običajno uživamo pri težavah z živci, pomaga pa tudi urediti prebavo in umiri vetrove. Eterična olja v sivki močno vpliva na prebavo, ter pospešuje izločanje žolča. Čreslovine v sivkinem čaju preprečujejo drisko, posebej kadar je ta posledica neželenega vrenja v črevesju. V kombinaciji s timijanom, sivkini cvetovi blažijo kašelj in lajšajo izkašljevanje.  (a)