Brazgotina – kako je lahko nadležna?

Brazgotine nastanejo kot del procesa celjenja telesa. Vaše telo gradi tkivo za popravilo poškodovane kože in zapiranje vrzeli zaradi poškodbe. Brazgotine so vseh oblik in velikosti. Lahko so posledica nesreč, opeklin, operacij, aken in bolezni. Sčasoma večina brazgotin izgine. Več tretmajev lahko naredi brazgotine manj opazne.

Kaj so brazgotine?

Brazgotine nastanejo kot del procesa celjenja po urezninah ali poškodbah kože. Koža se sama popravi tako, da zraste novo tkivo, ki zlepi rano in zapolni vse vrzeli, ki jih je povzročila poškodba. Brazgotinsko tkivo je sestavljeno predvsem iz beljakovine, imenovane kolagen.

Brazgotine se razvijejo v vseh oblikah in velikostih. Nekatere brazgotine so velike in boleče, nekatere pa komaj vidne. Ljudje s temno poltjo (zlasti ljudje z afriško, azijsko ali latinoameriško dediščino) ter rdečelasi posamezniki imajo večjo verjetnost za nastanek keloidnih brazgotin. Keloidi so dvignjene brazgotine, ki rastejo in segajo čez poškodovano območje. Odvisno od njihove velikosti, vrste in lokacije so lahko vaše brazgotine videti grde in jih je morda celo težko premikati.

Vseh brazgotin ni treba zdraviti in mnoge sčasoma izginejo. Če vas brazgotina moti ali povzroča bolečino, lahko zdravljenje pomaga.

Kako pogoste so brazgotine?

Skoraj vsakdo razvije neko vrsto brazgotine, bodisi zaradi nesreče, kirurškega posega, aken ali bolezni, kot so norice (norice). Brazgotine prizadenejo ljudi vseh starosti in spolov.

Kakšni so znaki brazgotine?

Ko se brazgotina najprej razvije na svetlejši koži, je običajno rožnata ali rdeča. Sčasoma rožnata barva zbledi, brazgotina pa postane nekoliko temnejša ali svetlejša od barve kože. Pri ljudeh s temno kožo se brazgotine pogosto pojavijo kot temne lise. Včasih brazgotine srbijo in so lahko boleče ali občutljive.

Videz brazgotine je odvisen od več dejavnikov, vključno z:

 • Poškodba ali dogodek, ki je povzročil brazgotino, kot je operacija, opeklina ali hude akne .
 • Velikost, resnost in lokacija rane.
 • Zdravljenje rane, kot so šivi ali povoji.
 • Vaša starost, geni, etnična pripadnost in splošno zdravje.

Kakšne so vrste brazgotin?

Brazgotine se lahko razvijejo kjerkoli na koži. Obstaja več vrst brazgotin, vključno z:

 • Kontraktura: brazgotina zaradi kontrakture, ki se pogosto razvije po opeklinah, povzroči zategovanje (krčenje) kože. Te brazgotine lahko otežijo gibanje, zlasti če brazgotina zaide v mišice in živce ali se pojavi nad sklepom.
 • Depresivno (atrofično): Te vdrte brazgotine so pogosto posledica noric ali aken. Videti so kot zaobljene jamice ali majhne vdolbine v koži. Imenujejo jih tudi brazgotine od žganja ledu in se najpogosteje razvijejo na obrazu. Brazgotine po aknah lahko s staranjem postanejo bolj opazne, ker koža sčasoma izgubi kolagen in elastičnost.
 • Ravna: Čeprav je lahko na začetku rahlo dvignjena, se ta vrsta brazgotine, ko se zaceli, izravna. Ploščate brazgotine so pogosto rožnate ali rdeče. Sčasoma lahko postanejo nekoliko svetlejši ali temnejši od okoliške kože.
 • Keloidi: te brazgotine so dvignjene nad površino kože in se širijo izven ranjenega območja. Zaraščeno brazgotinsko tkivo lahko postane veliko in lahko vpliva na gibanje.
 • Dvignjena ( hipertrofična ): Hipertrofično brazgotino lahko začutite, ko greste s prstom po njej. Te dvignjene brazgotine se lahko sčasoma zmanjšajo, vendar se nikoli popolnoma ne izravnajo. Za razliko od keloidov ne rastejo in se ne širijo izven poškodovanega območja.
 • Strije: Ko se koža hitro razširi ali skrči, se lahko poškodujejo vezivna tkiva pod kožo. Strije pogosto nastanejo med nosečnostjo, puberteto ali po tem, ko ste močno pridobili ali izgubili težo. Običajno se pojavijo na prsih, trebuhu, (diastaza) stegnih in nadlakteh.

Brazgotinsko tkivo se lahko nabere tudi znotraj telesa. Notranje brazgotinsko tkivo je lahko posledica operacije (kot so adhezije v trebuhu ) in nekaterih zdravstvenih stanj, kot sta Ashermanov sindrom in Peyroniejeva bolezen . Avtoimunska bolezen, kot je skleroderma, povzroči kožne spremembe, ki spominjajo na brazgotinjenje zaradi vnetja kože.

Kaj povzroča brazgotine?

Brazgotine so del procesa celjenja telesa. Kot del vašega imunskega sistema je vaša koža ovira, ki vas ščiti pred mikrobi in drugimi škodljivimi snovmi. Ko je koža poškodovana, telo ustvari novo tkivo iz kolagena, da se ponovno zapre.

Kolagen igra veliko pomembnih vlog v vašem telesu, vključno z nabiranjem kože in pomaga hrustancu zaščititi vaše sklepe. Ko se razvije brazgotina, kolagenska vlakna popravijo poškodovano kožo in zaprejo vsa odprta področja. Novo tkivo vas ščiti pred okužbo.

Kako se brazgotine diagnosticirajo?

Večino brazgotin lahko preprosto diagnosticirate sami, tako da opazujete predel kože, ki se je zacelil od poškodbe. Brazgotine so pogosto videti temnejše, svetlejše ali bolj rožnate kot okoliška koža.

Vaš zdravstveni delavec bo opravil fizični pregled, da oceni brazgotino, ki povzroča težave. Vaš ponudnik bo pregledal velikost, teksturo in barvo brazgotine, da bi določil njeno vrsto. Zdravljenje se razlikuje glede na vrsto brazgotine, njeno lokacijo, vzrok in kako dolgo jo imate. Po potrebi bo predlagal kakšno nežno točkovno masažo brazgotine.

Ali je brazgotine mogoče zdraviti?

Več tretmajev lahko naredi brazgotine manjše ali manj opazne. Vaš zdravstveni delavec lahko priporoči eno zdravljenje ali kombinacijo. Zdravljenje brazgotin je odvisno od več dejavnikov, vključno z:

 • Vrsta, velikost in lokacija brazgotine.
 • Ali vam brazgotina povzroča bolečino ali vpliva na vašo sposobnost gibanja.
 • Vaša starost in starost brazgotine. ADHD

Kakšni so načini zdravljenja brazgotin?

Zdravljenja lahko zmanjšajo velikost ali videz brazgotine, vendar brazgotina nikoli ne bo popolnoma izginila. Nekatera zdravljenja preprečujejo nastanek brazgotine, ko se rana celi. Zdravljenje brazgotin vključuje:

 • Dermoabrazija: običajno zdravljenje brazgotin po aknah, dermoabrazija odstrani zgornjo plast kože z nežnim “peskanjem” kože. Postopek zmehča in zgladi kožo ter lahko izboljša videz brazgotin.
 • Injekcije: Vaš zdravstveni delavec injicira zdravilo neposredno v brazgotino, zaradi česar je manjša in bolj ploščata. Injekcije kortikosteroidov lahko zmanjšajo velikost keloidnih brazgotin. Vaš zdravstveni delavec vam lahko injicira zdravila za zdravljenje raka, kot sta bleomicin (Bleo 15k™) in fluorouracil (Adrucil® ali 5-FU), da zgladi brazgotine ter zmanjša srbenje in bolečino.
 • Lasersko zdravljenje: Več vrst laserskih in svetlobnih zdravljenj lahko naredi brazgotine (vključno z brazgotinami od aken) manj opazne. Laserski tretmajiuporabite določeno valovno dolžino svetlobe, da povzročite določeno delovanje na koži. Žarek V je impulzni barvni laser pri 595 nm (nanometrov), ki cilja na majhne krvne žile v koži. Včasih brazgotine ostanejo rožnate ali rdeče, ker se nove krvne žile, ki so se razvile za celjenje rane, nikoli več ne umaknejo, ko je bilo njihovo delo opravljeno. Ta laser lahko požge majhne žile od znotraj navzven, da jih odstrani iz brazgotine in omogoči, da rožnata ali rdeča barva zbledi. S pritiskom preprečimo nastanek brazgotine oziroma zmanjšamo njeno velikost. Masažna fizioterapija lahko pomaga tudi razbiti brazgotinsko tkivo in omogoči njegovo preoblikovanje.
 • Operacija revizije brazgotine : vrsta kirurških posegov lahko odstrani brazgotino, izboljša njen videz ali presadi kožo z drugega področja ( kožni presadek ). To je zamenjava ene vrste brazgotine za drugo, bolj zaželeno brazgotino.
 • Lokalne kreme in mazila: nanos silikonskega mazila na brazgotino jo lahko zmanjša ali prepreči nastanek. Ali pa vam lahko vaš zdravstveni delavec priporoči nanos kortikosteroidne kreme ali silikonskega gela na območje. Če imate temno kožo, povprašajte svojega ponudnika o uporabi kreme za posvetlitev kože s hidrokinonom za posvetlitev brazgotin.

Ali lahko preprečim brazgotine?

Čeprav ne morete vedno preprečiti poškodb, ki povzročajo brazgotine, lahko zmanjšate tveganje za nastanek brazgotine po poškodbi. Če se brazgotina vendarle razvije, lahko s skrbno nego postane manj opazna.

Da bi zmanjšali tveganje za nastanek brazgotin, morate:

 • Obiščite svojega zdravnika: Če imate rano, ki lahko pusti brazgotino, obiščite svojega ponudnika za pregled. Morda boste potrebovali šive ali posebne povoje, ki bodo držali kožo skupaj, medtem ko se celi. Šivi lahko zmanjšajo brazgotine. Pri negi šivov upoštevajte navodila svojega ponudnika. Odvisno od vrste in lokacije rane boste morda potrebovali peroralne ali lokalne antibiotike za preprečevanje okužbe.
 • Očistite rano: umijte območje z milom in vodo. Očistite morebitno umazanijo ali posušeno kri in nanesite povoj na rano, da preprečite vstop mikrobov. Bodite prepričani, da pogosto menjate povoj, ko se rana celi.
 • Poskrbite, da bo rana vlažna: nanos vazelina ali vlažnih blazinic za opekline bo preprečil, da bi rana postala preveč suha in da bi se razvila krasta. Kraste lahko poslabšajo brazgotinjenje.
 • Zaščitite pred soncem: pokrijte brazgotino ali jo zaščitite s kremo za sončenje. Izpostavljenost soncu lahko brazgotino potemni. Ponavljajoča izpostavljenost poveča tveganje za razvoj kožnega raka.
 • Nadaljujte s prehrano: Nizke ravni vitamina D ali C v vašem sistemu lahko poslabšajo brazgotinjenje in v vaši prehrani potrebujete ustrezne visokokakovostne beljakovine, da vaši koži pomagajo narediti tisto, kar je potrebno za celjenje.

Preberite še: življenje z avtizmom.