Indoor Paintball Ljubljana

Indoor Paintball Ljubljana predstavlja prilagojene markerje za 50 kaliberske kroglice. Prilagojena oprema je odlična za praznovanje otroškega rojstnega dne, za najstnike, fantovščine in dekliščine ter teambuilding programe. Predvsem pa uporabo takšne opreme predlagamo začetnikom in tistim, ki bi si želeli izkusiti milejšo obliko paintballa. Priljubljena uporaba 50 kaliberskih penastih kroglic pa je predvsem zaželjena v indoor paintball arenah, saj zagotavljajo enostavno, čisto in ponovno uporabo.

indoor paintball arena

Za igro pri običajnem paintballu uporabljamo 68 kaliberske kroglice, kar pomeni, da je premer kroglice 0.68 inča (1.7cm). Običajne paintball kroglice so polnjene s tekočino iz organske snovi, zato ob zadetku počijo in na tarči pustijo barvo. Barvo zlahka očistimo iz oblačih ob običajnem pranju. Z vidika higieničnosti je paintball ravno zato priporočeno igrati na zunanjem poligonu, saj bo po igri na tleh in na ovirah ostala barva iz kroglic. Ker so narejene iz organske snovi, za razgradnjo potrebujejo okoli 50 dni.

Proizvajalci so se usmerili v proizvodnjo novih, manjših markerjev. Ti so primerni za noro praznovanje rojstnega dne in to brez bolečine

paintball za najstnike

Ponudba prilagojene opreme za kaliber 50 reši dva največja problema, ki ovirata rast paintballa kot športa:
-stanejo veliko manj in
-ne bolijo ob zadetku,
zato so velikokrat uporabijo za praznovanje rojstnega dne otrok do 15. leta starosti.

50 kaliberski paintball markerje na vzmet so primerni za otroke do 11. leta, med tem ko so za najstnike primerni markerji na zrak. Za otroški in najstniški paintball, ki poteka na zunanjem poligonu uporabljamo 50 kaliberske kroglice, polnjene z barvo in prilagojene markerje.

Za indoor paintball uporabljamo 50 kaliberske (premer 1.27cm) penaste kroglice, ki so bolj higienične, saj so narejene iz elastičnega, mehkega materiala. Imajo manjšo težo in volumen kot zgoraj opisane paintball kroglice.

Indoor paintball penaste kroglice ob trku ne počijo, zato ne puščajo sledi barve. Tako omogočajo čistejšo uporabo brez razpršene barve po tleh in ovirah- posledično igralcem med igro ne drsi, po igri pa niso umazani. Po dogodku kroglice enostavno poberemo in jih pri naslednji igri ponovno uporabimo. Igralci imajo pri indoor paintballu neomejeno število kroglic. Indoor paintball za otroke postaja ena najbolj priljubljenih aktivnosti za praznovanje rojstnega dne, saj dogodek lahko izvedemo ne glede na vreme.

Porast zanimanja za indoor paintball 50 kalibersko opremo je opazila tudi ekipa Indoor Paintball Ljubljana

otroški paintball

Veliko otrok si želi svoj rojstni dan praznovati s prijatelji in z njimi preživeti aktiven in zabaven dan. Paintball je namenjen osebam, starejšim od 15 let. Zato je v zadnjem času trg proizvodnje paintball opreme ponudil milejšo obliko paintballa s prilagojenimi markerji in kroglicami. Vendar enako mero zabave. To seveda ni ostalo skrito očem ekipe indoor Paintball Ljubljana. Hitro smo zavihali rokave in se podali za nakupom prilagojene opreme za otroke in najstnike.

Najbolj pogosto uporabljen kaliber za paintball igro je 68, a obstajajo tudi manjši, 50 in 43, zato se morda sprašujete ali ni to prevelika ponudba? Ali res potrebujemo še kakšno drugo velikost? Odgovor je ne, saj velika večina paintball centrov ponuja opremo prilagojeno za 68 kaliber. Paintball markerji za najem v komercialnih parkih so 68 kaliberski, večina samostojnih prodanih markerjev za paintball je 68 kaliberskih, obstajajo pa tudi številni dodatki.

Dejstvo je, da 50 kaliberske kroglice ne moremo izstreliti skozi 68 kaliberski paintball marker ali obratno. Na splošno se število ljudi, ki igrajo paintball s kalibrom 68 v zadnjih desetih letih zmanjšuje. Otroci, najstniki in novinci se običajno preizkusijo s prilagojeno opremo za 50 kaliberske markerje, med tem ko uveljavljeni in izkušeni igralci pogosto izberejo 68 kalibersko opremo.

Low impact paintball je stroškovno veliko bolj primeren za izvedbo zabavnega in brezskrbnega teambuilding programa

team building

Pri team building programih je združena skupina mešanih posameznikov, ki nimajo enakega praga bolečine in enake mere izkušenj. Zato so markerji kalibra 50 boljši najbolj primerni za izvedbo drugačnega team building programa, saj so stroški nižji, manj je bolečine, učinkovitost in zabava pa enaki kot pri običajnem paintballu. Igralci s številom kroglic niso omejeni.

Izraz »low impact« pomeni »manjši udarec«. Ta izraz se je prijel na področju paintballa za manjše in manj močne markerje. To ne pomeni manj zabave, saj je domet teh kroglic enak kot pri običajnem paintballu.

Ker so kroglice s kalibrom 50 veliko manjše in lažje kot njihovi predhodniki, so bolj učinkovite in stroškovno učinkovite za pošiljanje, shranjevanje in prenašanje. Kljub nekoliko počasnemu zagonu lahko paintball kalibra 50 v celoti nadomesti vso trenutno opremo za običajen paintball.

Kaj uporabljamo na poligonu Indoor Paintball Ljubljana

Na poligonu Paintball Ljubljana trenutno uporabljamo kroglice kalibra 50 in 68, tako v zunanji kot v indoor paintball areni. Kaliber 50 oporabljamo predvsem za otroke, najstnike ter mešane skupine kot so team buiding programi. V primeru slabega vremena nudimo indoor paintball. Kaliber 68 pa uporabljamo za osebe starejše od 15 let, ter pri programih fantovščin in dekliščin.
Naša izkušnja je, da se stranke velikokrat odločijo za praznovanje otroškega rojstnega dne z manjšim kalibrom zaradi manj bolečine ob zadetku in manjše teže opreme. V prihodnosti bomo ekipa Indoor Paintball Ljubljana vso opremo nadomestili s paintball opremo kalibra 50. Do takrat bomo pa še vedno veselo uporabljali kroglice kalibra 68.

Izvor 50 kaliberskih kroglic

50 kaliberski paintball izhaja z Japonske. Tam običajnega paintbala niso dovolili izvajati, saj so zakoni zelo strogi. Vse, kar je imelo moč več kot 10 džulov sile, je veljalo za nezakonito orožje. Četudi ni šlo za pravo orožje. Tako so se Japonci odločili naredili paintball s kalibrom 50. Ti markerji ustvarijo moč zadetka nekaj več kot 4 džuli in tako so ustregli uveljavljenim zakonom. Običajni 68 kaliberski paintball markerji namreč lahko ustvarijo moč zadetka do 14 džulov. V Sloveniji takih restrikcij glede moči ni.

Z uporabo markerjev za 50 kaliberske kroglice se igralcem olajša nošenje opreme med igro, saj je oprema lažja. Tako so igralci med igro lahko bolj odzivni, pa tudi roke se manj utrudijo. Če niste omejeni s časom, igra lahko poteka dlje časa, brez nenehnih odmorov za počitek. Prednosti, ki jih igralci kalibra 68 ne morejo prezreti, so več natančnosti pri ciljanju in ergonomičnost opreme. Kroglice s kalibrom 50 imajo 60 procentov manj vpliva kot kaliber 68, kar močno zmanjša bolečino pri udarcu. Tudi v tekmovalnih krogih paintballa in paintball turnirjih se vedno več uporablja 50 kaliberska oprema.

Kroglice s kalibrom 50 ne puščajo modric (razen če je strel bil izveden iz manj kot enega metra). Na Indoor Paintball Ljubljana je varnost vedno na prvem mestu, zato je med igro vedno prisoten sodnik. Ta igralce opozarja na minimalno varnostno razdaljo ki jo morajo igralci držati ves čas med igro.
Minimalna razdalja mora biti osem metrov. Obvezna je uporaba maske, ki zaščiti oči, ostali del obraz in ušesa ter uporaba zaščite trupa (body armor).

Nakup nove paintball opreme ali predelava obstoječe?

50 kaliberske kroglice so manjše od 68 kaliberskih, loader oziroma sodček kroglic ki je pritrjen na marker je manjši, tako kot tudi marker sam ter zračna bombica. Kot bi si predstavljali pomanjšano paintball opremo. Zato je vprašanje, ali potrebujemo vso novo opremo, na mestu. Odgovor je da in ne. Eno od rešitev je razvil današnji trg, ki sicer ponuja pretvorbeni komplet, vendar samo za dotične paintball markerje znamke Planet Eclipse Ego in Etek. Ker pa razvoj paintball opreme poteka izredno hitro, pa bodo kmalu na voljo tudi drugi kompleti za pretvorbo kalibra.

Druga rešitev je nabava vse prilagojene opreme, t.j. markerjev, zračnih bombic, sodčkov za kroglice ter 50 kaliberske kroglice. Gledano globalno, ko bo zanimanje za markerje kalibra 50 naraščalo, bodo proizvajalci začeli izdelovali vedno več kompletov za predelavo ki bodo bodo ustrezali različnim znamkam markerjev.

Ko smo z ekipo Indoor Paintball Ljubljana začeli delovati, na trgu 50 kaliberskih kroglic sploh še ni bilo. 68 kaliberska oprema je bila norma. Mlajšim osebam od 15. leta starosti izkušnja s paintballom sploh ni bila omogočena. Tako da, časi se spreminjajo in mi z njimi.

Zaključna misel ekipe Paintball ljubljana

team building

Skočite na krov zgodaj in bodite pripravljeni na prihajajočo spremembo v paintballu! Paintball s kalibrom 50 naj bi rešil pogled javnosti na paintball in obnovil njegovo priljubljenost. Naj izkusijo paintball vsi, od otrok, najstnikov, starejših in mešanih ekip. Naj ne bo vaša prva misel na paintball »au, bolelo bo«. Pridite na poligon Paintball Ljubljana in se prepričajte sami! Low impact paintball ponuja, ne glede na manjši marker in kroglice, enako mero zabave in adrenalina kot običajen paintball.

Izberite družinski ali teambuilding program, indoor paintball ali praznovanje rojstnega dne in ekipa Paintball Ljubljana bo poskrbela za odličen dan, ne glede na to kateri kaliber izberete!